Ani dosud nejlepší výkon na Europa Cupu 2019 v belgickém Kortrijku nestačil na první body, když jsme prohráli s německým mistrem SG Pegasus Rommerscheid poměrem 15:17.

KK Brno x SG Pegasus Rommerscheid 1991 e.v. – 15:17 (6:6)

Do zápasu s nepříjemným  a silným soupeřem jsme šli s vědomím toho, že pouze vítězství o 10 bodů by nás mohlo posunout do semifinále a vítězství o 5 košů by znamenalo alespoň vyhnutí se silné Benfice v boji o 5.-8. místo.

Na soupeře jsme nastoupili odhodlaní a podobně jako včera s nizozemským TOP jsme se snažili o pestrý pohyb a hledání pozic v situacích 3:1. První koš sice vstřelil německý tým, ale celkově úvod zápasu vyšel lépe nám. Po koších z ruky Jirky Zieglera a Martina Skály jsme šli do vedení 2:1. Za stavu 3:2 jsme navíc získali penaltu, jenže ta z Peterových rukou nenašla cestu skrz obroučku a soupeř nás hned z protiútoku ztrestal – 3:3. Aby nebylo všemu konec, brzy odskočil až na 5:3, když využil výškové převahy a přetlačil nás na doskoku. Ještě před koncem 1. čtvrtiny Peter napravil svou chybu a další penaltu proměnil – 4:5.

Stejně se mu vedlo i po chvíli, kdy srovnal na 5:5 a začínalo se v podstatě nanovo. V tu chvíli se hrál na obou stranách bojovný korfbal se souboji o každý míč a střelu. Košů padalo málo, brněnský tým v útoku doplácel na příliš velkou snahu hrát 2-2, což si německá obrana dokázala hlídat. Pegasus následně znovu zvýšil střelou Anny Orth, ale Martin Skála srovnal na poločasový výsledek 6:6.

Do druhé půle trenér Máša vyměnil postupně doskakující hráče v obou čtverkách, protože Peterovi se na vysokého Hussmanna nedařilo. Jenže než výměna ve třech střídáních proběhla, dostali jsme rychlý koš od Hrustiče. Další kritický moment nastal v 18. minutě, když Peter Bušík nejdříve srovnal, ale následně obrana dala trochu více prostoru a němečtí hráči dokázali i tyto střely ze střední vzdálenosti proměnit. K tomu přibylo z naší strany více faulů, které znamenaly volné hody. Ty bohužel soupeř dokázal potrestat a rozdíl ve skóre byl najednou už nepříjemně vysoký – 7:11. Zbraně jsme neskládali, ale už bylo jasné, že bojujeme jen o teoretickou šanci na 3. místo ve skupině. V té době už Dominiku Drábkovou vystřídala nadějná Sára Sahatciu a bez velkých obav ze soupeře se pustila do ostřelování německého koše.

Poslední minuty zápasu byly na obou stranách velmi hektické, vždy jsme dokázali snížit na 2 koše, soupeř ale znovu a znovu odskočil na 3, nikdy nás nepustil blíž. Bohužel jsme mu pomáhali i několika zbytečnými fauly v obraně i útoku. Ale hra obou týmů byla v této chvíli velmi pestrá a zajímavá. Zejména Eliška Jonáková s Lenkou Faltýnkovou vodily své soupeřky po hřišti a konečně jim začaly i padat koše.  Přidala se k nim Sára, která zaznamenala svůj první koš na Europa Cupu. Ale soupeř trestal naše drobná zaváhání a znovu odskočil na rozdíl 3 košů – 14:17. Když Hussmann neproměnil penaltu, stihl ještě korigovat výsledek Martin Skála pěknou donáškou, ale víc už jsme nedokázali. Po dosud asi nejlepším výkonu na EC2019 jsme prohráli s německým týmem SG Pegasus Rommerscheid 15:17.

Střelci Brna:
Skála, Bušík – 4; Faltýnková, Jonáková E. – 2; Jonáková Š., Sahatciu, Ziegler – 1.

Po třetí prohře v turnaji jsme skončili na posledním místě tabulky skupiny B a ve spodní části play-off narazíme na silnou Benficu Lisabon, která prohrála smolně v duelu o postup do semifinále až na Golden Goal s anglickými Trojans.  Poražený ze zápasu Brno x Benfica bude muset na podzim letošního roku podstoupit kvalifikaci Europa Cupu, což už se českým týmům nestalo mnoho let.