Dopolední porážka pořád ležela v hlavách hráčů, ale přesto už museli myslet na večení duel s aktuálně nejlepším týmem planety TOP Solar/Compleet Sassenheim. Dalo se předpokládat, že tento zápas nevyhrajeme, takže hlavní pokyn zněl – užít si to, nekazit zbytečně útoky a zodpovědně bránit.

TOP Solar/Compleet x KK Brno 25:8 (14:5)

Nizozemský mistr nastoupil narozdíl od zápasu s německým týmem v nejsilnější možné sestavě v čele se 7 mistry světa a Evropy. První 3 minuty zápasu vypadaly na tabuli skóre ještě vyrovnaně, to když na úvodní koš Holanďanů odpověděla proměněným volným hodem Lenka Faltýnková. Jenže pak se to na nás sesypalo ze všech stran. Hráči holandského mistrovského celku kombinovali v neuvěřitelné rychlosti a díky skvělým fyzickým parametrům měli i spoustu doskoků. Ale ty na nejbližších 5 minut prakticky nepotřebovali, protože jejich střelba měla až smrtící přesnost. Ačkoliv jsme i v útoku drželi poměrně dlouho a úspěšně míč, soupeř vždy trefil z 1. nebo 2. střely a najednou byl stav skóre 9:1. Do konce první osmiminutovky ještě korigovala Štěpánka Jonáková proměněnou donáškou a na druhé straně Mick Snel penaltovým hodem – 10:2.

Jestliže první čtvrtina vyzněla pro náš tým krutě, druhá už rozhodně taková nebyla. Brno hýřilo pohybem, trpělivě čekalo na aspoň minimální šance, které mu soupeř nabídne a i výkon obrany nebyl vůbec špatný. Po 2 minutách si svoji chvíli slávy vybrala Vendy Jemelíková, která rozehraný volný hod proměnila a oslavila tak košem své dnešní 20. narozeniny. Pak sice chvíli opět kraloval TOP, ale závěrečné minuty poločasu přinesly další koše z ruky Petera Bušíka a Šěpánky Jonákové. Po 16 minutách hry se šlo do šaten se skóre 14:5, když 2. čtvrtinu jsme prohráli jen rozdílem jediného koše – 4:3.

První pětiminutovku druhé půle opět dle očekávání opanovala opět TOPka. To už na hřišti v brněnském dresu byl i junior Adam Lorenz a svoji premiéru v Europa Cupu si odbyla i Barča Dvořáková. Nicméně 3. čtvrtina patřila Holanďanům, když se do střelecké listiny zapsaly 2x Barbara Brouwer a Celeste Split.  Za Brno upravovala na 18:6 penaltou Štěpánka Jonáková.

Poslední čtvrtina už se nesla v uvolněném duchu. Hráči Sassenheimu zkoušeli, co jim ještě v útoku projde, ale i brněnští hráči si za několik momentů a hlavně bojovnost a snahu vysloužili aplaus. Ondra Sládek srdnatě bojoval o každý doskakovaný míč, Martin Skála předváděl urputné duely s Nickem Pickaardem, zkušená Lenka Faltýnková létala po hřišti a dělala své soupeřce problémy každým pohybem. Svůj první koš na Europa Cupu si připsal hrdě také Adam Lorenz. Ale kvalita soupeře byla mnohonásobně vyšší, takže poslední čtvrtina vyzněla v jeho prospěch v poměru 7:2 a zápas pak celkově 25:6.

Střelci Brno:
Jonáková Š. – 4;Bušík, Lorenz, Jemelíková, Faltýnková – 1.

 

Vzhledem k tomu, že v předchozím zápase naší skupiny porazil Pegasus maďarský SZAC poměrem 11:8, není situace pro Brno zítra jednoduchá. Pokud se chce ve skupině umístit aspoň na 3. místě a vyhnout se tak jednomu ze silné dvojice Trojans (ENG) a Benfica (POR), musel by německý tým porazit o 5 košů. Pro postup do semifinále by potřeboval prakticky nedosažitelný dvojnásobek.