V Nizozemsku korfbal vznikl a země tulipánů je také jeho neomezený vládce. Kdo může být silnější než nizozemský národní tým? Ačkoli to zní divně, jeden celek se přece jen najde. Nizozemskou reprezentaci totiž o vánočních svátcích na turnaji Korball Challenge porazil nizozemský mistr – TOP/SolarCompleet Sassenheim, a právě hráči aktuálně nejlepšího týmu na světě se postaví do cesty brněnským korfbalistům v základní skupině Europa Cupu, který v Belgii startuje už tento čtvrtek.

Jihomoravané Českou republiku na mistrovství Evropy klubů reprezentují jako úřadující český šampion opět po roční pauze, kdy skončili v extralize druzí a zahráli si „jen“ Europa Shield. „Každý by rád hrál o medaile, ale vzhledem k síle soupeřů a naší ne úplně kompletní sestavě se spokojím s pátým nebo šestým místem. Pokud dopadneme líp, bude to milé překvapení. Pokud hůř, půjde o zklamání. Český tým by pak musel hrát v příštím roce kvalifikaci,“ vysvětluje brněnský kouč Jakub Máša.

Jeho svěřenci v čtyřčlenné základní skupině vedle jasného favorita v podobě nizozemského celku TOP narazí ještě na papírově slabší SZAC Budapešť a dalšího silného soka SG Pegasus Rommerscheid. V německém týmu nastupuje polovina reprezentace Německa, která šokovala na říjnovém mistrovství Evropy, když v semifinále senzačně vyřadila Belgii a narušila tak už zažité složení finálové dvojice Nizozemsko – Belgie. „Máme velmi těžkou skupinu, ale moc se na konfrontaci s jinými týmy těšíme. V nepočetné extralize nastupujeme stále proti stejným hráčům, teď přijde zpestření,“ vyhlíží brněnská opora Jiří Ziegler.

Brněnský Korfbal klub se v Kotrijku musí obejít bez několika stěžejních hráčů. Do Belgie kvůli pracovním povinnostem necestuje zkušený Ivan Vávra, mimo je i reprezentant Jan Šedý, který Brno na vlastní žádost před sezonou opustil na hostování do jiného týmu. „Stoprocentně fit není ani Eliška Jonáková, která doléčuje zranění. Snad se dá do kupy a do nějakého zápasu zasáhne,“ přeje se Máša, jehož svěřenci aktuálně vedou o dva body českou extraligu.

Sestava Brna:
Eliška Jonáková, Štěpánka Jonáková, Lenka Faltýnková, Vendula Jemelíková, Dominika Drábková, Sára Sahatciu, Barbora Dvořáková – Jiří Ziegler, Martin Skála, Ondřej Sládek, Ondřej Fridrich, Peter Bušík, Adam Lorenz

 

Program Brna na Europa Cupu:

čtvrtek 10.1.2019 – 10:15 Korfbal klub Brno – SZAC Budapest 1908 (Maďarsko)  (online přenos)
čtvrtek 10.1.2019 – 20:15 Korfbal klub Brno – TOP/Solar Compleet (Holandsko) (online přenos)
pátek 11.1.2019 – 10:15 Korfbal klub Brno – SG Pegasus Rommerscheid 1991 (Německo) (online přenos)
pátek 11.1.2019 – odpoledne semifinále (1-4 nebo 5-8)
sobota 12.1.2019 – odpoledne zápasy o konečné umístění