Domácím turnajem pokračovalo v sobotu 26. ledna 2019 6. kolo Ligy starších žáků. V domácí hale na Tauferkách se představily opět oba brněnské celky, jejich soupeři tentokrát přicestovali z Kolína a Náchoda. A i přes 1 porážku lze výsledky obou brněnských týmů hodnotit pozitivně.

KK Brno A x SK Plhov Náchod 20:11 (14:5)

Náchodský tým opět nastoupil pouze se sedmi hráči, což někdy nebývá úplně příjemné. Navíc v oslabené trojici nastoupili velmi šikovní hráči, kteří dobře využívali nepřesnosti v útočné souhře Brna. Přesto byl od prvních minut vidět přece jen větší tlak ze strany silného celku domácích. Po vyrovnaném začátku pomohly 2 pěkné koše Dominika a po 7 minutách jsme konečně soupeři odskočili. Nebýt trochu smolnéhoobdrženého koše „buzzer-beateru“, mohl po první čtvrtině být stav ještě příjemnější než 4:2 ve prospěch Brna. Ve druhé čtvrtině už přece jen souhra obou čtverek fungovala lépe a když už se nedařilo, dalekonosnou bombou trefil jeden ze sourozenců Čarvašových. Po utrápeném úvodu se najednou stavidla protrhla, za druhou desetiminutovku jsme nastříleli 10 košů a dostali jen 3 a do šaten jsme tak šli spokojenější za stavu 14:5.

Do druhé půle „náhradní“ trenér Ondra vystřídal v obou čtverkách, což se bohužel projevilo negativně na souhře zejména ve čtverce, která hrála proti nekompletnímu soupeři. Najednou jsme nedokázali soupeře vytáhnout z ulity a počet šancí se minimalizoval. Po gólostroji z první půle jsme vstřelili pouhé 3 koše a po 30 minutách vedli 17:7. Ani poslední čtvrtina už nebyla podle trenérových představ, ale rozdíl ve skóre byl výrazný a oba celky si spíš už zkoušely ideální způsob souhry. Zejména pohyblivost náchodských dívek v trojici nám dělala problémy, když duo Nováková – Štěpánová nám vstřelilo 8 z celkových 11 košů. Konečný stav 20:11 ale znamenal důležité 2 body pro Brno A do tabulky Ligy starších žáků.

Střelci Brno: Čarvaš – 6; Holík V. – 5; Kohl, Čarvašová – 3; Pražáková, Drobníková, Franzki – 1

SK Plhov Náchod x KK Brno B 16:6 (7:1)

S odhodláním proti stejnému soupeři vzápětí nastoupilo i Béčko brněnského Korfbal klubu. První čtvrtina byla zejména o důsledné obraně na obou stranách. Bohužel útočící čtverka Brna nedokázala na své soupeře vymyslet kloudný útok a většinu svých útočných snah ani nezvládla zakončit. O nic lépe se nedařilo ani druhé čtveřici, která nedokázala doskočit nepřesné střely a ani zaútočit proti oslabenému soupeři. I proto byl po první čtvrtině stav 2:0. Ve druhé desetiminutovce už koše padat začaly, bohužel zejména do naší obroučky. První korekce z ruky nováčka v týmu, Lukáše Holíka, přišla až za stavu 3:0 pro soupeře. V té chvíli nás především trápily velmi špatné výjezdy, když jsme za první poločas minimálně 6x nedokázali vyvézt balón z obrany. Soupeř tak měl dostatek příležitostí vytvářet si další šance a toho také využíval. Poločas 7:1 nedával moc nadějí na lepší výsledek.

Do druhé půle přišly čerstvé síly a ač nově příchozí mají méně herních zkušeností, hře to v některých chvílích pomohlo. Nejdříve Tonda s Aničkou Fábkovou korigovali na 8:3, pak ale Náchod opět sérií 6 košů utekl až na propastných 10 bodů. V poslední desetiminutovce se už ale obraz hry přece jen trochu vyrovnal a nebýt zbytečných chyb v obraně, mohl být konečný výsledek o něco přívětivější, než 16:6.

Střelci Brno: Jokl – 3; Fábková – 2; Holík L. -1

KK Brno A x VKC Kolín 25:4 (9:0)

Souboj s dosud posledním Kolínem měl být čistě formalitou a možností vyzkoušet si nacvičované herní varianty a souhry. I když soupeř byl viditelně slabší, brněnské hvězdičky zrovna moc nezářily. Spíš byl k vidění festival neproměněných šancí. Střelecké trápení ale rázně utnul dalekonosnými střelami Dminik a po 10 minutách byl stav 4:0. Druhá čtvrtina už byla herně lepší, i když spálených šancí bylo k vidění stále spoustu. Poločas 9:0 značil, že vítězství v tomto zápase by nám nemělo uniknout.

I druhá půle se nesla v obdobném duhu a i když jsme obdrželi i nějaké koše, sami jsme jich začali přidávat mnohem víc. Hře pomohly i cílené útoky, kdy měla celá čtverka za úkol připravit koš pro vybraného spoluhráče, což se nezřídka podařilo přetavit v povedený koš. Střeleckou smůlu nakonec protrhl i Sam, který nakonec vstřelil 7 košů. V pohodě jsme tak zápas dovedli do vítězného konce 25:4.

Střelci Brno: Franzki – 7; Čarvaš – 5; Herbstová – 4; Prichzi, Drobníková, Čarvašová – 2; Holík, Kozel, Pražáková – 1.

KK Brno B x VKC Kolín 8:3 (5:1)

Jestliže předcházející duel byl jasnou záležitostí, v souboji brněnského Béčka s Kolínem se očekával těsný výsledek.

Oba týmy nastoupily velmi odhodlaně a opět dominovaly obrany, které nedovolily soupeřům několikát za sebou úspěšně zakončit, až musel útoky utnout klakson shot-clocku. Jako první se trefil po drobné chybě v obraně soupeř. A i když naše útoky byly o něco lépe připravené, stále se ne a ne trefit. Naštěstí se ujala střela Kuby Drechslera a od té chvíle už otěže zápasu začal přebírat náš tým. Velmi pomohla také změna organizace hry, kdy místo kluků šly do doskokových pozic holky a tlak kluků slavil úspěch. Také v obraně jsme se začali více soustředit na ubránění protihráčů namísto snahy získat míč, což vedlo paradoxně k tomu, že jsme jej získávali mnohem snáz po nepřesných střelách soupeře.  Do poločasu jsme vstřelili ještě 4 koše, žádný další nedostali, takže stav po 20 minutách byl velmi nadějný – 5:1.

Ve druhé půli se bohužel souhra opět zasekla, zejména proto, že se hráči nedokázali srovnat s obranou soupeře a neuměli si poradit s jejich předskakováním do přihrávek. Z bídy se vyklubaly pouhé 2 koše, ale vedení 7:1 už dávalo jasný signál, že tento zápas neztratíme. Do hry se tak dostala kompletní lavička náhradníků. A i když někteří hru oživili, celkově šla kvalita hry spíše dolů. Stále jsme v útoku opakovali stejné chyby a v polovině případů naše útoky končily po 3-4 náhrách. Ale protože obrana soupeře moc k ničemu nepouštěla, nic se už nezměnilo na tom, že si Béčko připsalo důležité vítězství 8:3 a cenné 2 body do tabulky.

Střelci Brno: Ježková, Drechsler, Holík L. – 2; Eherbergerová, Jokl – 1

 

Ve velmi nekompletní tabulce Ligy starších žáků zanmená dnešní bodový zisk posun Áčka na 3. pozici, ale bude muset ještě počkat na dohrávku Kutné Hory. Právě s tímto soupeřem pak 23.2. sehraje klíčový duel o důležitou 3. příčku, která bude znamenat vyhnutí se silnému Znojmu v semifinále. Aby se tento cíl naplnil, bude potřeba z posledních 2 kol vyválčit plný počet bodů.

Béčko si naopak může v klidu připravovat půdu pro další sezónu. I když byla dnešní bojovnost výborná, kvalita zatím značně pokulhává za potenciálem a rozhodně je na čem pracovat.

TABULKA

Pořadí Družstvo Zápasy Vítězství Remízy Prohry Skóre Body
1. Modří Sloni YMCA Znojmo U16 14 11 2 1 316:136 24
2. Prostějov, SK RG U16 12 9 0 3 164:102 18
3. Brno, KK U16 A 14 8 1 5 218:134 16
4. Kutná Hora, SK Respo U16 10 6 3 1 134:78 15
5. SK Plhov Náchod U16 11 4 0 7 139:170 8
6. Brno, KK U16 B 14 3 0 11 102:215 6
7. Kolín, VKC U16 13 0 0 13 44:282 0