Horší vstup do Europa Cupu 2019 snad ani nemohli brněnští hráči mít. Proti papírově slabšímu mistru Maďarska SZAC Budapešť se v zápase nedařilo prakticky nic a prohra o 6 košů výrazně snížila naděje na dobrý výsledek v turnaji.

1908 SZAC KSE x KK Brno 16:10 (6:3)

Přitom vše hrálo brněnským do karet, protože soupeři chyběli dva klíčoví hráči z loňského roku. Bohužel Brno toho využít nedokázalo. Úvod utkání se nesl ve velmi podobném duchu, jako poslední dva extraligové duely Brna. Dobrá obrana sice endávala soupeři moc šancí, ale v útoku to bylo jedno velké trápení. Nepřesné zakončení, málo doskočených střel a problém s pohybem. I proto byl po úvodní čtvrtině stav 2:0 pro SZAC.

Druhá čtvrtina nebyla o mnoho lepší, chyběl pohyb do volného prostoru a především se nedařilo trefit koš. Navíc se nedařilo střely doskakovat v obraně ani útoku. Soupeř utekl až na rozdíl 4 košů, který se sice Brnu podařilo snížit, ale ne dotáhnout. Poločas 6:3 ve prospěch maďarského celku ještě nebyl nijak hrozivý.

Do druhé půle vystřídal trenér Máša vysokého Ondru Sládka a nahradil ho Ondra Fridrich s hlavním úkolem rozhýbat celou čtverku, která se v útoku trápila. To se v prvních minutách i dařilo a Brno po zakončení dívek snížilo na 7:5 a 8:6. Soupeř reagoval střídáním doskakujícího hráče a tento tah se později ukázal jako klíčový, protože nový hráč Krisztof Bellusz za poločas vstřelil 3 koše a zařídil 1 penaltu. SZAC vždy odskočil na rozdíl 3 košů a další koše Lenky Faltýnkové ze střední vzdálenosti a Štěpánky Jonákové z penalty znamenaly jen snížení na 10:8. Jenže 2 po sobě následující chyby v obraně daly maďarskému celku do rukou opět komfortní vedení 12:8, ke kterému bohužel přispěla i neproměněná penalta na straně Brna.

Na ně v úvodu posledí čtvrtiny dokázala přesnou střelou reagovat Dominika Drábková – 12:9. Jenže pak střelecky zaúřadovali opět maďarští kluci a rozdíl už byl šestibodový – 15:9. Na snížení z ruky Štěpánky Jonáková následně korigovala maďaská hráčka a SZAC Budapešť si takpřipsal nesmírně cenné vysoké vítězství 16:10.

Střelci Brno: 
Faltýnková – 3; Bušík, Drábková, Jonáková Š. – 2; Jonáková E. – 1

 

Zápas rozhodla především mizerná střelecká forma brněnských hráčů, zatímco maďarská pánská část skórovala 12x, brněnští kluci zaznamenali pouze 2 koše Petera Bušíka. Ani brněnská děvčata už svými koši střeleckou bídu nezachránila.

Vysoká prohra znamená, že šance na postup do semifinále je už spíše v mezích teorie. Záležet bude na výsledku večerního zápasu SZAC x Pegasus. A ani případná výhra v pátečním duelu s německým týmem Pegasus nemusí znamenat šanci na lepší než poslední místo v tabulce. Tím pádem může Brno čekat silného soupeře pro play-off ve skupině o 5.-8. místo a hrozí tak riziko umístění na 7.-8 místě, což znamená nutnou účast v kvalifikaci pro příštího českého mistra.

Ale nepředbíhejme děj událostí, protože turnaj ještě bude velmi zajímavý, o čemž vypovídá např. těsná a velmi smolná prohra anglických Trojans o jediný koš s belgickým Boeckenbergem.