První únorovou neděli se do Brna sjely týmy Tábora a Šenova, aby spolu svedly další boje 6. kola 1. české korfbalové ligy. A domácí favorizovaný tým v něm trochu nečekaně klopýtnul s houževnatým Táborem.

KK Brno B x KC-ZŠ Šenov 16:7 (8:5)

Šenov do Brna dorazil v oslabené sestavě pouze s 3 dívkami, ale tyto zápasy jsou vždy trochu ošemetné. Hra proti trojici soupeře může být občas nepříjemná, protože není možné hrát podle naučených taktik a systémů. Brno se navíc muselo obejít bez střelkyně minulého kola – Zuzany Bušíkové, která se připravuje na státní zkoušku. Její role se ale v prvním zápase chopila zkušená Maruška Mášová a plnohodnotně ji zastoupila. Tím ale srovnání s minulými koly bohužel končilo. Brno se od úvodu trápilo v koncovce. V útoku domácí zasypávali koš soupeře hromadou střel, ale jen málokterá našla cestu skrz obroučku. Naopak šenovská trojice hráčů dělala brněnským obráncům nemalé problémy svou pohyblivostí. Nebýt jejich nepřesného zakončení, mohlo být s brněnskými ještě hůř.  Ve druhé čtvrtině dokonce vstřelil domácí tým pouhé 2 koše a poločasový výsledek proti oslabenému soupeři tak byl spíše utrápený – 8:5.

Ve druhé půli v útočných snahách bohužel k většímu zlepšení nedošlo. Spousta střeleckých pokusů končila stále a znovu mimo obroučku a i z dobře připravených pozic brněnští hráči nedokázali skórovat. Naštěstí se výrazně zlepšila obrana, která pomohla tomu, že Brno brzy odskočilo na šestibodový rozdíl a o výsledku tím už bylo prakticky rozhodnuto. Poslední část hry už nebyla příliš pohledná, Brno hodně zbytečně ztrácelo míče v útoku, ale už to tolik nevadilo. Vlajku Brna držela nahoře Mášová, autorka 5 přesných zásahů, které sekundovali netradičně muži – Cholava s Fridrichem, kteří si připsali 4, resp. 3 koše. Konečný výsledek 16:7 napovídal, že podobné střelecké výpadky by mohly ohrozit také vývoj následujícího zápasu proti Táboru.

Střelci Brno: Mášová – 5; Cholava – 4; Fridrich – 3; Jemelíková – 2; Dvořáková, Sopk – 1.

 

KC SPŠS Tábor x KK Brno B 13:10 (7:4)

Do druhého zápasu Marušku Mášovou (kterou odvelely rodičovské povinnosti) nahradila neméně zkušená ostrostřelkyně Eva Fridrichová, ale brněnské dívky prostě tentokrát neměly svůj den. Proti bojovnému a dynamickému soupeři byly úvodní minuty spíše taktickou bitvou a první koš diváci viděli až v 7. minutě, a to ještě po hloupé chybě obrany Brna. Bohužel, zatímco Tábor si dobře připravoval útoky a měl vždy několik zakončení, brněnské útočné snahy končily často po první střele bez doskočeného míče. A když už střeleckých šancí bylo víc, míč stále ne a ne projít obroučkou. Ještě minutu před koncem poločasu vedl Tábor o jediný koš, ale během posledních 30 vteřin stihl dát ještě 2 koše a do kabin tak šel výrazně spokojenější.

Druhou půli načala brněnská rezerva výrazně lépe a velmi rychle se dotáhla na rozdíl jediného koše. Pevná obrana nedávala soupeři příliš příležitostí a když zbytečně nechybovala nebo nefaulovala, neměl Tábor většinou víc než 1-2 střely v útoku. Jenže právě v situacích, kdy se lámal chléb, nedokázal brněnský tým zúročit zlepšený výkon. Za stavu 8:7 brněnský Cholava neproměnil penaltu, což vzápětí Tábor potrestal a opět odskočil na komfortnější dvoubodový náskok. A když už se Brnu v útoku povedlo sehrát další připravenou akci, míč se vykutálel z obroučky ven do táborských rukou. V závěru i přes těsné skóre navíc brněnský hrající trenér Fridrich poslal na hřiště všechny méně zkušené náhradníky a Jihomoravané už si nedokázali vytvořit potřebný tlak na vyrovnání. Tábor si nakonec vedení pohlídal a možná trochu překvapivě v Brně zvítězil poměrem 13:10.

Střelci Brno: Cholava, Fridrich – 3; Jemelíková – 2; Fridrichová, Hladká – 1.

 

Hodnocení trenéra

Oba zápasy, které jsme sehráli, se bohužel nesly v duchu velkého neproměňování střeleckých příležitostí. Proti Šenovu to ještě stačilo, i když i tam nám pomohla především skvělá střelecká forma Marušky Mášové. Ale hrát proti 7 je vždycky nepříjemné a ani nám to moc nesvědčilo. Proti Táboru se bohužel naplno projevil problém se zakončením. Strašně nám dnes chyběly jednoduché koše z dobře připravených pozic. Ke střelbě jsme se dostávali, ale narozdíl od minulých kol jsme střely nedokázali proměňovat. Příliš se spoléháme na 1-2 střelce a když jim zápas ideálně nevyjde, nejsme je schopni nahradit týmovým příspěvkem. A s 10 vstřelenými koši se prostě vyhrávat nedá. Musím ale taky pochválit soupeře, který hrál velmi dobře takticky a příliš nekazil, což se mu někdy k jeho smůle stává.

Prohra mě ale tolik netrápí. I když jsme v závěru mohli ještě zkusit Táboru body vzít, raději jsem poslal na hřiště náhradníky, aby si aspoň pár minut v napínavém utkání zahráli. A ke cti všech náhradníků je nutné říct, že chybu žádnou neudělali a problém byl spíše v tom, že jsme se nedokázali prosadit my zkušenější.

Ztráta bodů proti papírově slabšímu soupeři je sice trochu mrzutá, ale dvě zbývající kola budeme snad hrát v kompletních sestavách, a pak věřím, že budeme schopni konkurovat oběma týmům z čela tabulky. Bylo by ale dobré nedopustit zbytečné ztráty s Prostějovem nebo Lískovcem. S Kolínem a Náchodem to pak už bude souboj kdo s koho. O finále se ještě určitě budeme chtít porvat.

 

Tabulka 1. ČKL

https://www.korfbal.cz/competitions/1-liga