V sobotu 9.2. se v podvečer střetlo v dohrávce 9. kola ČKE Brno s Prostějovem. Zatímco domácí Korfbal klub už měl účast ve finále jistou, Prostějov bojoval o alespoň teoretickou šanci se do finále poprvé v historii podívat.

KK Brno A x SK RG Prostějov A 22:20 (13:12)

Oběma týmům opět chyběly některé opory – v brněnském dresu absentoval Ivan Vávra, mimo hru byli také ostrostřelkyně Lenka Faltýnková a mladý Adam Lorenz, první poločas navíc jen z lavičky sledoval po zranění kotníku se zotavující Jirka Ziegler. Prostějovu naopak chyběly některé dívky, takže vypomáhat musely méně zkušené hráčky Štefáková a Křížková. A právě převaha Brna v dívčí části se v zápase ukázala jako klíčová.

Duel začal velmi zostra, když hned první dvě střely našly cíl – nejdříve se trefila za Brno Dominika Drábková, na druhé straně z dálky přesně odpověděl Jan Tichý. A v podobném duchu se celý zápas nesl i dál. Po 10 minutách byl stav vyrovnaný 5:5. V průběhu první půle pak dokázal Prostějov dokonce odskočit do dvubodového vedení, ale Brno velmi rychle manko zase stáhlo. K vidění na maloměřické palubovce byl poměrně pohledný dynamický korfbal. Zatímco Prostějovu se dařilo zakončovat zejména z delší vzdálenosti, Brno těžilo z převahy především v blízkosti koše a také z faktu, že brněnské dívky měly hodně prostoru na zakončení. Koncovka první půle byla vyrovnaná, Brno uteklo na rozdíl 2 košů, ale Prostějov stihl ještě snížit na 13:12. Na obou stranách pak byla ještě šance na korekci poločasového skóre, ale ani jeden útok nedopadl podle představ obou trenérů a do šaten tak odcházel spokojenější brněnský tým.

Do druhé půle oba trenéři zamíchali se sestavami. V prostějovském dresu trochu nepochopitelně trenér Konečný stáhl dosud skvěle zakončujícího Tichého, který za 25 minut první půle vstřelil 4 koše, a nahradil ho Danielem Štefákem. Tomu se ale úvodní minuty vůbec nevyvedly, jeho zakončení byla nepřesná a útoky Prostějova na chvíli ztratily dech. Brno toho využilo a uteklo na 16:13. Jenže pak se i brněnský stroj zarazil, když se nedařilo v útoku čtverce, do níž v předešlých minutách dostřídal Jirka Ziegler. 10 minut diváci v hale koš neviděli, až pak v rychlém sledu Prostějov snížil na 16:15. Z herní krize Brno vytáhly opět přesně zakončující dívky, konkrétně Dominika Drábková, která v utkání vstřelila úctyhodných 8 košů. Ale zdatně jí sekundovaly i ostatní dívky, které za zápas zaznamenaly 20 z celkových 22 brněnských košů. O zbylé dva koše se podělili Peter Bušík s Martinem Skálou. Ale ke cti pánské části je nutno říci, že o síle svého týmu dobře věděli a skvěle dívkám šance připravovali. Prostějov se snažil ještě ztrátu dohnat a díky solidnímu zakončení Galíčka a Havlové po krásných dlouhých střelách ještě udržoval své šance při životě, ale Brno už si duel nenechalo vzít a zvítězilo sice těsně, ale zaslouženě 22:20.

Kvůli bodové ztrátě z této dohrávky je už také jasné, že Prostějov na finále nedosáhne a Brno si tak „pozvalo“ už na pátý finálový souboj v řadě České Budějovice. Ty jsou v tabulce druhé a Hanáci už je nemohou předstihnout.

„Trápili jsme se střelecky. Hlavně v ženské části týmu jsme postrádali několik opor a sestavu jsme tak museli promíchat. Bohužel to bylo znát. Škoda, že se nám nedařilo tak jako na Europa Shieldu. Potřebujeme to přenést i do extraligy,“ povídal prostějovský korfbalista Petr Galíček. „S tím, že finále už je pro nás pasé, jsme počítali, takže jsme do zápasu nešli pod tlakem. Musíme však příště hrát líp od začátku soutěže, tam nám to uteklo,“ dodal sniper, jemuž ve střelecké tabulce patří se 46 trefami druhá pozice.

„Kluci v poslední době nejsou schopní protrhnout střeleckou smůlu, i když šancí měli také hodně. Je fajn, že jsou schopní pro holky vytvořit potřebné šance a ty to tam dnes nasypaly. Zápas hodně ovlivnily nemoci. Nám někteří hráči chyběli a nemohli hrát naplno. U soupeře to ale bylo to samé,“ líčil Máša, jehož svěřenci se o extraligový titul utkají 23. března tentokrát na neutrální palubovce v Prostějově. Pořád ale ještě zbývá dohrát 2 kola nejvyšší korfbalové soutěže, i když ta už budou spíše jen formalitou.

 

Střelci Brno: Drábková – 8; Jonáková E., Jonáková Š. – 5; Jemelíková – 2; Skála, Bušík – 1

Tabulka ČKE

zápasy výhry remízy prohry skóre body
1. Brno, KK 10 8 1 1 222:173 17
2. České Budějovice, KCC Sokol 10 6 1 3 208:195 13
3. Prostějov, SK RG 9 3 0 6 181:200 6
4. Znojmo, MS YMCA 9 1 0 8 170:213 2