V sobotu ráno v maloměřické hale změřily síly oba vedoucí celky České korfbalové extraligy — Brno a České Budějovice. V ospalém zápase domácí tým hosty jasně rozdrtil a s jistotou už může plánovat strategii na březnové finále.

KK Brno x KCC Sokol Č. Budějovice 24:14 (12:5)

Oba týmy se střetly v základní části po čtvrté a naposledy. V předchozích duelech si oba týmy body spravedlivě rozdělily, když 1x vyhrálo Brno, 1x Budějovice a 1x utkání skončilo remízou. Jenže tentokrát Budějovice do Brna přijely bez dvou hlavních opor – Vlasty Krejčího a Jakuba Bláhy. Ani Brno nebylo kompletní, když chyběli také mužští členové základní sestavy, Ivan Vávra a Jirka Ziegler.

Úvod utkání byl z obou stran spíše opatrný, Brnu několikrát míč doslova vypadl z obroučky, ale jeho útoky byly důraznější a delší, protože dobře využívalo nepříliš obvyklou převahu na doskoku. Na druhé straně brněnská obrana až nezvykle chybovala a některé z úvodních košů hostům doslova darovala zbytečnými chybami nebo fauly. I proto byl po 12 minutách stav vyrovnaný – 5:5. Ale v následujícím čase už na hřišti existoval pouze jeden tým. Nejdříve se Brnu podařilo poprvé odskočit na rozdíl 2 košů. Následně brněnská obrana prakticky nedovolila soupeři  žádnou zásadnější kombinaci ani šanci a sérií dalších košů se domácí utrhli až na poločasových 12:5.

Do druhé půle domácí trenér vystřídal a poslal na hřiště postupně celou lavičku náhradníků. A i když to na chvíli souhru v útoku narušilo, Brno si dál udržovalo výrazný náskok. Dařilo se zejména Peterovi Bušíkovi, který si dokázal velmi dobře nacházet volné šance, z nichž soupeřovu obranu nemilosrdně trestal. Ale celá Peterova čtverka výborně spolupracovala a jejich útoky byly velmi pestré a dynamické. Ve druhé čtverce pak velmi dobře zahrál mladík Adam Lorenz, který dělal svým soupeřům problémy rychlostí i přesnou koncovkou z dálky. Na straně hostů se rozstřílel dosud nepříliš přesně zakončující Petr Pešák a k němu se přidal dvěma dalekonosnými střelami veterán Ivo Kracík. To ale na rozjeté a dobře bránící Brno stačit nemohlo. Skóre narůstalo víceméně rovnoměrně na obou stranách, brněnští hráči si dokázali vybudovat až 11 bodový náskok a bylo jasné, že tenhle zápas si vzít nenechá. Nakonec se ukazatel skóre zastavil na konečném výsledku 24:14 po Brno.

Střelci Brno: Bušík – 6; Faltýnková, Jonáková Š., Sládek – 3; Drábková, Jemelíková, Jonáková E. – 2; Fridrich, Lorenz, Skála – 1.

Tabulka ČKE: 

zápasy výhry remízy prohry skóre body
1. Brno, KK 9 7 1 1 200:153 15
2. České Budějovice, KCC Sokol 10 6 1 3 208:195 13
3. Prostějov, SK RG 8 3 0 5 161:178 6
4. Znojmo, MS YMCA 9 1 0 8 170:213 2

 

Vítězství nad Budějovicemi i přes několik chybějících zápasů v tabulce znamená, že KK Brno už jistě postupuje do březnového finále. A pokud se nestane nějaký zázrak, střetne se v něm opět se svým tradičním rivalem, tedy KCC Sokol Č. Budějovice. A že to bude zápas úplně jiný, než byl sobotní duel v Brně, je asi jasné všem, kteří dnes jednomu či druhému týmu fandili.