Předposlední kolo 1. ČKL rozlousklo tajenku možných finalistů této soutěže. Ačkoliv teoretickou šanci mělo i naše béčko, po remíze s Kolínem a nečekané prohře s Novým Lískovcem zbývá už jen boj o bronzové medaile.

KK Brno B x VKC Kolín 15:15 (6:10)

Do zápasu s favoritem z Kolína jsme šli v nejsilnější možné sestavě se snahou o co nejlepší výsledek a především cílem si dobře zahrát proti kvalitnímu soupeři. Ale první půle bohužel mnoho radosti nepřinesla. V útoku jsme se hodně trápili, chyběl nám pohyb a rozhýbání soupeřovy obrany. Soupeřovy obránkyně dobře pokrývaly naše střelkyně a ze statických situací jsme si nedokázali připravovat dobré šance. Kolín v útoku hrozil především díky rychlé a přesně zakončující Aničce Literové, ale jinak naše obrana nijak zásadně nechybovala. Obdržené koše navíc v útoku stejnou mincí oplácela Maruška Mášová, takže jsme se stále držely více méně na dostřel. Kolín celý první poločas byl o jeden dva krůčky napřed, ale v posledních minutách se mu povedlo odskočit a šel do komfortního vedení 10:6 v poločase.

Úkolem do druhé půle bylo zlešit pohyb a snažit se co nejrychleji stáhnout náskok soupeře. Opak se stal pravdou, Kolín po dvou rychlých útocích zvýšil na 12:6 a zdálo se, že je po zápase. No, nestalo se tak. Zlepšený pohyb v útoku začal přinášet své ovoce v podobě lepších šancí na zakončení ze střední vzdálenosti a pomalu jsme začali ukrajovat z náskoku soupeře. Do poslední čtvrtiny už vstupoval brněnský celek jen s dvoubodovým mankem a i to se podařilo brzy smazat. Kolín šel znovu do vedení, ale koše z rukou našich dívek nás vrátily zpátky do hry. V posledních vteřinách kolínští ještě v útoku zatlačili a rozhodčí posoudili situaci jako faul s možností volného hodu pro soupeře. Protesty Ondry Fridricha proti tomuto rozhodnutí navíc záhy odměnili žlutou kartou. Soupeř naštěstí nabídnutou šanci neproměnil a nám se tak podařilo udržet cennou remízu s lídrem tabulky 15:15.

Střelci Brno: Cholava, Fridrichová, Mášová – 3; Bušíková, Dvořáková, Fridrich – 2

 

KK Nový Lískovec x KK Brno B 16:14 (6:6)

Brněnská derby mají vždy specifický náboj. Soupeř byl v plné palebné síle, včetně Honzy Šedého a Markéty Cupákové s Jakubem Pernicou, kteří do prvního duelu s Kolínem nezasáhli. My jsme naopak po dohodě celého týmu dali prostor kompletní lavičce, zejména hráčům, kteří se nedostali na hřiště v prvním duelu. Na hře se to pochopitelně podepsalo – přibyly nepřesnosti v náhrách, chyběly doskoky a kvalitní asistence a nesprávný pohyb v útoku znamenal mnohem menší množství střeleckých příležitostí. Zpočátku si obě družstva na každý koš spolehlivě odpovídala. Když už se nám podařilo jít do vedení a měli jsme šanci odskočit, regulérní koš dost nepochopitelně neuznali rozhodčí. V obraně nám dělal problémy zejména Honza Šedý, který naštěstí nemohl najít svoji optimální střeleckou mušku. Poločas 6:6 ukazoval, že obě družstva nemají zrovna ideální střelecký den, a také předznamenával, že by se ze zápasu mohlo ještě vyklubat drama.

A taky se tak stalo. Lískovec se začal dobře tlačit do šancí a co hůř, začal trefovat střely z dálky. My jsme velmi přesně plnili potřebné schéma hry a odpovídali jsme zejména střelami z druhých šancí. Bohužel jsme v také v průběhu druhé půle neproměnili několik velmi nadějných donášek a šancí blízko koše, což nás mohlo později mrzet. Lískovec byl stále o koš napřed a my jsme jen steží dotahovali. Navíc se v soupeřově dresu rozstřílel Honza Šedý a dvě dalekonosné střely přidala i Nela Kubů. My jsme stále dotahovali, když se trefovali i sváteční střelci – Marcel a Slávo. V poslední minutě jsme sice snížili na 15:14 a po úniku šel do úplně čisté donášky Ondra. Jeho zakončení bohužel zůstalo na přední obroučce a do koše se nepřekulilo. V obraně tak zbývalo jen zariskovat a nechat soupeře zakončit, což bohužel nevyšlo a soupeř přidal rozhodující koš a zaslouženě zvítězil 16:14.

Střelci Brno: Cholava, Fridrichová – 3; Fridrich, Hladká – 2; Bušíková, Dvořáková, Pokorný, Majorský – 1.