Brněnský dorost neměl zrovna povedenou sezónu. Přesto tým na jejím konci zabral a po dobře sehraných semifinálových duelech s Náchodem proklouzl do finále. V něm narazil na vítěze základní části – České Budějovice, ktere navíc svou sestavu vyztužily mladými reprezentantkami z Šenova.

Bro nastoupilo do finále odhodlaně a v první čtvrtině drželo se soupeřem krok. V té druhé se ale soupeř nadechl k mocnému náporu. Byl silnější pod košem a mnohem lépe zakončoval. Brno srážely zbytečné ztráty míče a horší příprava šancí v útoku. Jihomoravské akcie držela zejména v Brně hostující Anna Literová, která zasypávala koš Budějovic střelami i donáškami.  Jenže to nestačilo a Budějovice šly do kabin s komfortním čtyřbodovým náskokem – 10:6.

Ve druhé půli se Brňáci marně snažili dostat zpět do zápasu. V brněnském dresu přinesla velké oživení do hry Barbora Rutarová, která z prvních dvou střel dvakrát trefila přesně.  Jihočeši ale na každý brněnský koš dokázali odpovědět, když těžili zejména z přesného zakončení dívek. Mezi nimi vynikla jindy spíše sváteční střelkyně Aneta Botková – hráčka, která za celou sezónu vstřelila 13 košů jich totiž ve finále dala rovnou 5. Brno si vybralo také značnou dávku smůly – neproměnilo 3 penalty, několik košů dostalo po situacích, které volaly spíše po ztrátě míče kvůli přestupku útočníků. Na nekonzistenci v rozhodování sporných situací si ostatně stěžovali jak brněnský kouč, tak zkušený Adam Lorenz. Za toto počínání si pak vysloužili oba žlutou kartu. Budějovice ale vedly zaslouženě. Prakticky po celý druhý poločas nepustili Brňáky na dostřel a drželi si odstup 3-5 košů. V této komfortní zóně už zápas dotáhly do vítězného konce a slavili první zlato jejich sobotního vítězného tažení.

 

„Utekla nám druhá čtvrtina utkání. Děcka však musím pochválit. Měli jsme spoustu zisků míče, na druhou stranu i ztrát. Soupeř nás převyšoval v úspěšnosti střelby i ve výšce. Nakonec považuji po vývoji celé sezony druhé místo za úspěch, je to lepší, než jsem čekal,“ hovořil po utkání brněnský trenér Jan Šedý. Nutno říct, že Brno se celou sezónu potýkalo s nepříliš dobrou tréninkovou morálkou a kritikuou v tomto ohledu nešetřil ani trenér. Jeden společný trénink týdně ještě s chabou účastí prostě na kvalitní přípravu v této kategorii nestačí. Potenciál týmu je rozhodně vyšší, než jaký v této sezóně ukázal. Ale na druhou stranu má brněnský dorost ještě hodně před sebou. Většinu týmu tvoří věkově starší žáci, kteří zdařile doplňovali dorostenecký základ.