Jsou reportáže, které jdou z autorovy klávesnice snadno. A pak jsou tu ty, o kterých se píše jen velmi těžko. Tahle patří bohužel k těm druhým.

Nebyla to povedená sobota. Nejdříve ve finále dorostenecké extraligy prohrál brněnský dorost s Českými Budějovicemi. Jejich prohru chtěli odčinit jejich dospělí kolegové, ale proti stejnému soupeři nedokázali udržet dobře rozehraný zápas. Brněnští korfbalisté sice znovu ovládli základní část korfbalové extraligy, ale přesto již poněkolikáté nedokázali rozjetou sezónu dotáhnout do zlatého konce. Ve vyrovnané bitvě dvou největších rivalů Brno podlehlo v rámci Superfinálového dne v prostějovské hale Českým Budějovicím těsně 18:19.

Oba týmy se znají do morku kostí. Brno bylo mírným favoritem, ale Budějovice hrály v kompletní sehrané sestavě a navíc je o nich známo, že důležité zápasy prostě umějí. Brněnský tým nastupoval do finále v mírně obměněné sestavě, když zdravotní problémy nepustily do hry od začátku v posledních utkáních velmi dobře zakončující Dominiku Drábkovou. Na lavičce z taktických důvodů zůstal i dlouhán Ondra Sládek. Hra byla na obou stranách poměrně opatrná. Oba týmy hrály velmi pečlivě v obraně, přesně věděly, kde má soupeř silné stránky. Brno se ujalo vedení povedenou donáškou Štěpánky Jonákové a přesnou střelou Ivana Vávry 2:0, ale Budějovice rázně odpověděly a brzy srovnaly krok. Po 7 minutách byl stav vyrovnaný 3:3. Brno šlo ještě jednou do vedení, ale po vyrovnávací trefě Tsybyktarova už převzali otěže prvního poločasu Jihočeši. V jejich dresu sehrál výtečný zápas právě Tsybyktarov, který většinou nebývá nejlépe zakončující hráč, ale finálový duel mu opravdu sedl a v první půli skóroval 3x i z velmi dlouhých střel. Brno naopak míjelo jednu dobrou šanci za druhou, ať už to byly donášky, zakončení z podkošových situací nebo střely z malé vzdálenosti. I kvůli tomu byl stav krátce před poločasem optimističtější pro hráče v zelenočerných dresech, kteří většinu první půle vedli o 1-2 koše. V posledních vteřinách navíc využili nepozornosti v brněnské obraně a odskočili poprvé na rozdíl 3 košů. Za stavu 10:7 se také odcházelo do kabin.

Jenže Brňáci vlétli do druhé půle jako uragán. Nejdříve štěpánka Jonáková proměnila penaltu a po 90 vteřinách hry už bylo dokonce srovnáno. Budějovičtí znovu utekli do dvojbodového minitrháku, ale zlepšená útočná hra Brna podpořená vynikající obranou, ve které skvěle sbírala míče především starší ze sester Jonákových, Eliška, opět znamenala srovnání. V následujících minutách Brno palubovce vládlo. 13 minut před koncem se dostalo do tříbodového trháku. Budějovice ještě snížily na 13:15 a ve chvíli, kdy zbývalo do sirény 12 minut, nastal zřejmě kritický moment celého zápasu. V náhodném souboji o odražený míč srazil Štěpánku Jonákovou budějovický hráč a vážně zraněný kotník znamenal, že dosud nejlepší brněnská střelkyně musela palubovku opustit. Její místo zaujala Dominika Drábková, která měla v páru s Vedulou Jemelíkovou za úkol vytvořit dynamickou útočnou mladou dvojku. V tu chvíli začala přetahovaná o každý míč. Brňáci opět několikrát utekli do pěkných donášek, ale ne a ne je proměnit. Zároveň se Brnu bohužel přestalo dařit v podkošových soubojích a brzy ztrácelo míč v útoku. 5 minut před koncem vedlo 18:17 a bylo jasné, že koncovka bude určitě dramatická. V tu chvíli se ale brněnské útoky opravdu nevedly a 2 minuty před koncem tak srovnal svým čtvrtým košem Krejčí. Když zbývalo na časomíře jen něco přes 60 vteřin, dostal se do čisté šance 4 metry od koše zkušený Peter Bušík, ale cíl minul. Jak se proměňuje v klíčových momentech mu ukázal na druhé straně budějovický Bláha, když využil zbytečně vytvořený volný prostor a neomylně skóroval. Brněnským korfbalistům  zbývalo na vyrovnání 50 vteřin, které se ale proměnily v křeč. Ani dobře připravený závěrečný útok neskončil košem a Brno tak ztratilo dobře rozehraný zápas i mistrovský titul, když podlehlo Českým Budějovicím 18:19.