Brněnská juniorka v časném nedělním ránu rozmetala pochyby plynoucí z rozpačitých výkonů v základní části a důrazně nakročila do finále, když v 1. semifinálovém souboji porazila lídra tabulky z Náchoda.

KK Brno x PKC Náchod 12:7 (7:2)

Náchodští korfbalisté asi byli ještě myšlenkami ve vlaku, kterým brzy ráno do Brna přicestovali, když kolem nich jako šinkanzen prosvištěly první koše domácího celku. Brňáci vlétli do zápasu jako uragán a během první čtvrtiny nasázeli soupeři 5 košů a přitom neobdrželi ani jediný. Nejdříve donášku proměnila Anička Literová, kterou o chvíli později následovala s přesnou střelou její jmenovkyně Anička Drobníková. Vzápětí se ve druhé čtveřici trefila Verča Čarvašová a na tribuně i brněnské lavičce bylo veselo. A ostatně, jak už je v Brně zvykem, byla to opět především děvčata, která se postarala o hlavní porci brněnských košů v celém zápase. Brno v obraně v prvních minutách prakticky nechybovalo, zato Náchod si ne a ne seřídit mířidla.

Druhá čtvrtina už byla více vyrovnaná. Brno sice vedlo dokonce 6:0, ale pak začaly útoky váznout kvůli problémům s doskokem a na druhé straně už začal vystrkovat růžky favorit z východu Čech. Na koše chudší desetiminutovka znamenala, že do šaten šli v poločase určitě spokojenější Brňáci, kteří vedli 7:2.

Ve druhé půli pokračovala doskoková mizérie Brna a soupeř najednou začal nebezpečně dotahovat, když snížil po opakovaných chybách brněnské obrany zejména v pozicích na asisitenci a doskoku nejdříve na rozdíl čtyř a následně dokonce dvou košů – 9:7. Z bídy nás vytáhla opět Anička Literová, která si došla pro (nutno přiznat, že velmi spornou) penaltu, kterou sama proměnila. Hned se brněnským korfbalistům o trochu lépe dýchalo a do posledního dějství vstupovali s náskokem 3 košů – 10:7.

Rozhodující momenty přišly v poslední čtvrtině, která se proměnila ve velkou taktickou bitvu. Brno zlepšilo doskok a díky tomu prodloužilo své útoky. Ve chvílích, kdy se nedařilo přesně zakončit, držela vše nad vodou skvělá brněnská obrana, která soupeři nedovolovala více než 1-2 nepřesná zakončení a skvěle sbírala míče kolem koše. Když už na tabuli svítil čas 3:30 minuty do konce zápasu, začali všichni v hale tušit, že Brno si už tenhle zápas vzít nenechá. To ještě potvrdily svými koši Verča Čarvašová a Anička Drobníková. Brno tak v prvním semifinále zdolalo vítěze základní části z Náchoda 12:7 a za týden se bude snažit udělat druhý a poslední krok do finále nejvyšší české dorostenecké soutěže.

 

Střelci Brno: Literová -5; Čarvašová – 3; Drobníková – 2; Sahatciu, Franzki – 1.