Úvodní kolo finále Ligy mladších žáků bylo nejen pro brněnský tým velkou neznámou. Hráči, kteří celý rok hráli výhradně regionální soutěž se utkali v prvním ze dvou finálových dní v brněnské hale na ZŠ Čejkovická se soupeři z celé republiky. A vedli si skvěle.

Do Brna se sjely družstva z Tábora, Prostějova, Znojma a Koblova. Podle výsledků republikové skupiny mělo být favoritem Znojmo, které jednoznačně opanovalo základní část a ve svém středu mělo 2 skvělé střelce – René Křupala a Kláru Kočkovou. Na paty jim šlapal Prostějov, Tábor plnil ve finále spíše roli outsidera, když většina jeho hráčů hraje korfbal sotva jediný rok. Koblov byl velkou neznámou, celý rok hrál stejně ajko Brno svou regionální soutěž, ale třeba v minižácích ukázal, že může být rozhodně silný. V dresu Brna bohužel chyběl kvůli zlomenému prstu nejlepší střelec Brna Lukáš Holík ana poslední chvíli pro nemoc vypadl i šikovný Vláďa Vrba.

 

KK Brno x SK RG Prostějov 7:4 (4:1)

Úvodní utkání předlouhého dne s celkem 10 zápasy osbatral náš tým s nepříjemným Prostějovem. Do utkání lépe vstoupili Brňáci, když brzy po 2 koších Kryštofa Maliny vedli 2:0. Jinak byl ale první zápas spíše ospalý a bylo vidět, že družstva se spíše rozehrávají a sehrávají. V poločase Brno vedlo 4:1 a celkem s přehledem kontrolovalo zápas. Ve druhé půli sice soupeř trochu dotáhl, ale nepříjemná brněnská obrana mu žádný zvrat nedovolila. Konečné vítězství 7:4 dávalo tušit, že by to dnes mohl být povedený turnaj.

Střelci Brno: Malina – 3; Rybková – 2; Havlová, Theissig – 1

 

KK Brno x KK TJ Sokol Koblov 8:2 (4:1)

Tým z Ostravy – Koblova dorazil s fyzicky dobře disponovaným týmem rekrutovaným z hráčů basketbalu, kerým ale chybí větší zkušenosti s osmičkovým korfbalem. Z toho pramenila i velká část jejich technických přestupků a faulů. Brno se bohužel hodně nechávalo strhnout hrou soupeře a místo pěkné učesané  korfablové souhry bylo vidět hodně zbrklosti. Přesto poločas vyzněl opět komfortně pro nás – 4:1. Druhá půle se na vlas podobala té první. Brno hru kontrolovalo, dobře bránilo, ale v útoku bylo hodně co zlepšovat. Naprosto katastrofální bylo proměňování penalt za fauly ostravských hráčů, protože hned 4 trestné hody brněnští hráči neproměnili. I tak ale dokázali zápas v pohodě dovést do vítězného konce v poměru 8:2.

Střelci Brno: Malina, Rybková, Theissig – 2; Malinová, Němečková – 1.

 

KK Brno x KC SPŠS Tábor 8:2 (5:1)

Tábor má hodně mladý tým s minimem zkušeností, ale jeho hráči jsou velmi snaživí a bojovní. Navíc je vidět, že je trenér učí dobré kontrole míče a celkové spolupráci, což v této kategorii nebývá vždy samozřejmostí. Brno od začátku dominovalo a vytvářelo si šanci za šancí. Několik jich také skončilo pěkným košem, jiné střely svůj cíl míjely. Poločasové vedení 5:1 bylo komfortní a dávalo tušit, že zápas nepřinese větší drama. Tak se také stalo. Ve druhé půli už byla vidět narůstající únava z dlouhého dne a brněnští hráči si připsali jen 3 koše. Ale protože Tábor skóroval jen jednou, bylo z toho třetí brněnské vítězství, a to opět v poměru 8:2. Poztivní bylo, že koš si připsali téměř všichni hráči na hřišti. Navíc v tomto zápase dostali prostor i ti hráči, kteří neměli tolik hracích minut v prvních duelech.

střelci Brno: Rybková – 2; Malinová, Němečková, Pařilová, Prichzi, Sedlář, Theissig – 1.

 

KK Brno x MS YMCA Znojmo 11:10 (6:7)

Od prvních zápasů dlouhého hracího dne bylo jasné, že o vítězství v prvním finálovém kole si to rozdají Brno se Znojmem. Brněnští trenéři pozměnili sestavu a taktiku hry v obraně. Znojmo totiž celý den předvádělo poměrně jasně čitelný rukopis hry – v každé čtverce byl jeden skvělý hráč a celá zbývající čtveřice pracovala jen na něj. Nikdo jiný téměř nezakončoval. Brněnští trenéři se tedy pokusili naordinovat svým hráčům obranu pozice asistenta, aby si střelci Znojma neměli s kým nahrát. V prvním poločase ještě v této taktice byly trhliny, když zejména Honza Theissig nedokázal zabránit v donáškách znojemskému Křupalovi. Brněnské útoky naopak byly velmi poctivě oddřené. Obě čtverky spolupracovaly, nahrávaly si dokola a připravovaly si pěkné šance pro kteréhokoliv z hráčů. Skvěle se úvod utkání v útoku povedl Lukášovi Teleckému, který dal 2 pěkné koše. V poločase vedlo Znojmo o jediný koš – 6:7, ale zlepšující se brněnská obrana dávala tušit, že o nějaké výrazné převaze nemůže být řeč.

Do druhé půle vstoupili brněnští hráči cílevědomě. V obraně proti Křupalovi skvěle pracoval Kryštof Malina, kterému záda jistila děvčata, takže Znojmo v mnoha útocích jen bezradně drželo míč a nevědělo, kam nahrát. Střely ostatních znojemských hráčů nebyly tak nebezpečné, i když tu a tam stálo při brňácích i hodně štěstí. Ve druhé půli se rozstřílel nahecovaný Honza Theissig, pěkný koš přidala i Adéla Němečková. 3 minuty před koncem bylo srovnáno na 10:10. Začala bitva nervů. Znojmo v útoku opět dlouho váhalo, ale jeho ebezpečné zakončení vyklouzlo z brněnské obroučky. To Brňáci roztočili svůj kolotoč a v dobře připravené šanci faulovala poněkolikáté znojemská hráčka asistující útočnici, což rozhodčí potrestal penaltovým hodem. Exekuce padla na Adélu Němečkovou, které jistě v hlavě běžely neúspěšné penalty jejích spoluhráčů z ranních zápasů. Nakonec ale své obavy zaplašila a penaltu spolehlivě proměnila. Po neúspěšném pokusu o zvrat výsledku ze strany Znojma mohla propuknout brněnská radost. Vždyť vítězství proti silnému soupeři v poměru 11:10 dává brněnskému týmu dobré šance za tři týdny v 2. finálovém kole, které se bude hrát v Prostějově. Pokud by se podařilo se Znojmem neprohrát, získalo by Brnorvé v historii mistrovský titul v kategorii mladších žáků, který dosud v jeho úctyhodné sbírce titulů chybí.

Střelci Brno: Theissig – 4; Telecký – 3; Němečková, Pařilová – 2.

 

Brněnští hráči po celý den předváděli velmi pohledný korfbal plný kombinací a pohybu. Zejména fakt, že koš mohl vstřelit kterýkoliv z hráčů, byl pro všechny soupeře velmi nepříjemný, protože tým neměl prakticky slabší článek. Ostatně střelecká statistika je velmi výmluvná – jediný z brněnských hráčů, Honza Theissig, patřil mezi nejlepší 3 střelce turnaje, ale mezi necelou dvacítkou hráčů, kteří vstřelili 3 a více košů, mělo Brno hned 6 hráčů, tedy jednoznačně nejvíc ze všech 5 klubů.