Už tuto sobotu bude jasno! Ne, to není předpověď počasí na víkend, ale potvrzení toho, že v sobotu se v rámci Superfinálového dne v Prostějově rozhodne, kdo letos získá titul mistrů České republiky v korfbalu v kategorii dospělých.

Posledních 5 let nezná extraliga jiné finalisty. 5 let se utkávají několikrát ročně v málo početné nejvyšší soutěži a pak si to ještě rozdají ve finále. Korfbal klub Brno a KCC Sokol České Budějovice. Týmy, které se rozhodně nemají navzájem v lásce a hru svého soupeře znají snad už nazpaměť. Kdo z nich letos ukáže lepší formu? Kdo dokáže nečím novým svého rivala překvapit?

Třeba nám trochu napoví statistiky a informace z posledních ročníků a zápasů:

  • Oba týmy vyhrály ligový titul ve vzájemných soubojích vždy na domácí půdě (Brno 2x, Budějovice 1x). Když se jedinkrát utkaly na půdě neutrální, urvalo titul Brno. Shodou okolností to bylo stejně jako v letošním roce v Prostějově v roce 2016. Teoreticky lze vytáhnout ještě vzájemný souboj z roku 2007, který ve finále ve Znojmě opanovaly Budějovice poté, co Brno v celém soutěžním ročníku neztratilo ani bod. Ale to už je trochu vzdálená minulost. (Takže malý bodík pro Brno do pomyslné srovnávací tabulky.)
  • V letošním ročníku spolu hrály týmy 4x. 2x zvítězilo Brno, 1x zvítězily Budějovice a 1x se týmy rozešly smírně. (Brno 2 – Budějovice 0)
  • V posledním vzájemném duelu soutěže sice Brno zvítězilo o propastných 9 bodů (25:16), ale tenhle zápas kvůli mnoha absencím na obou stranách určitě nelze brát jako měřítko se sobotním finálovým soubojem. (nikdo nezískává bod)
  • Brno v soutěži vstřelilo 265 košů, což znamená průměr 22 košů na zápas. Budějovice na tom nejsou o mnoho hůře – 250 košů = 21 košů / zápas. Ostatně celá soutěž byla v tomto ohledu vyrovnaná, vždyť všechny 4 týmy měly průměr vstřelených košů v rozpětí 19-22 košů. (nikdo nezískává bod)
  • Kde jednoznačně kraluje Brno, je obranná činnost. S 209 obdrženými koši v soutěži se Brňáci mohou chlubit průměrem 17,4 obdržených košů na zápas. To Jihočeši dostávají o víc než 2 koše na utkání víc – 240=20 košů / zápas. (Bod pro Brno = Brno 3 – Budějovice 0)
  • Tým Českých Budějovic se opírá o malý počet excelentních střelců – Petr Pešák ovládl tabulku střelců se 72 koši, další v pořadí byl na 7. místě Vlasta Krejčí, který i přes celou řadu absencí stihl nastřílet 42 košů. (Bod pro Budějovice – 3-1)
  • Brno se rozhodně netají tím, že svou hru staví na vynikajících dívkách. Vždyť 5 hráček Brna je v širší nominaci seniorské reprezentace. A to na hřišti mohou být zaráz jen 4. Nejlepší střelkyně soutěže Štěpánka Jonáková s 53 koši dýchá na záda nejlepší trojici mužů. Do vynikající formy se navíc v závěru soutěže dostala i její sestra Eliška a také Dominika Drábková. (Bod pro Brno – 4-1)
  • České Budějovice na konci sezóny posílily, když zejména kvůli zraněním dívek v dorostenecké kategorii stáhly na hostování šenovskou reprezentantku Holubčíkovou. Je pravděpodobné, že budou chtít její kvality využít i ve finále.
  • Brno sice v průběhu soutěže bojovalo se stabilitou kádru, když z různých důvodů chyběli zejména kluci, ale na konci soutěže se zdá, že všichni hráči jsou připraveni k rozhodující bitvě.

 

To vše jsou jen čísla. Jaká bude realita se ukáže už tuto sobotu 23.3.2019 v Prostějově.

Můžete být u toho naživo, z Brna vypravujeme autobus pro hráče i fanoušky. A pokud zrovna nemůžete, tak si nenechejte ujít od 15:00 přímý přenos v online vysílání na ČT Sport.