Jestliže brněnské Béčko živilo naději na bronzové medaile, poslední kolo je bohužel zhatilo. Proti druhému a čtvrtému týmu tabulky jsme nezískali ani body a zakončili soutěž na nepopulární bramborové pozici.

KK Brno B x KC Náchod-Plhov 8:19 (3:8)

Bohužel ani na poslední a nejdůležitější kolo jsme neměli k dispozici celou řadu hráčů. Chyběl Tomáš Cholava a Slávo Majorský a samozřejmě dlouhodobě zraněný Vašek Ježek. Naše řady bohužel ani tentokrát nedoplnil nikdo z dorosteneckého týmu, takže jsme nakonec do utkání s favoritem celé soutěže postavili následující sestavu – do útoku Ondra Fridrich, Marek Němeček, Eva Fridrichová a Zuzka Bušíková, v obraně začali Marek Sopko, Marcel Pokorný, Barča Dvořáková a Maruška Mášová. Bohužel naše první útoky dopadly naprosto katastrofálně, kdy se nám třikrát ani nepovedlo dát víc než 3 náhry a soupeř naopak na druhé straně trestal. Převaha Náchoda byla po většinu zápasu poměrně výrazná a my jsme se potýkali s problémem vytvořit si vůbec nějaké střelecké šance. V náchodském dresu se velmi střelecky dařilo zejména Honzovi Šimkovi, který „trefil, co zvedl“ a v zápase skóroval hned sedmkrát. Naše útočná hra se sice pomalu zlepšovala, ale srážely nás zbytečné chyby při vývozech z obrany, kvůli kterým jsme soupeři věnovali minimálně dva koše. I díky nim Náchod v poločase zaslouženě vedl 8:3.

Dát tři koše za dvacet minut je opravdu zoufale málo. Ve druhé půli jsme to sice trochu napravili, když se střelecky dařilo hlavně Ondrovi, ale pěkné dva koše v zápase přidal třeba i navrátilec Marcel. Náchod ale bez potíží kontroloval hru a jeho snaha vyhrát byla očividná i velmi slyšitelná :-). Náchod navíc disponuje velmi kvalitní čtveřicí dívek, které nedaly vůbec žádný prostor našim dobrým střelkyním. A když už ten prostor byl, prostě nám to tam nepadlo. Když Náchod odskočil na rozdíl 10 košů, bylo celkem jasné, že v tomto zápase už na zvrat síly nebudou. I přesto, že jsme stále bojovali a snažili se něco ve hře vylepšit, nestačilo to na víc než na porážku 8:19.

Střelci Brno: Fridrich – 4; Pokorný – 2; Sopko – 1; Fridrichová – 1

 

KK Brno B x SK RG Prostějov B 16:21 (7:9)

Zápas s Prostějovem byl přímým soubojem o bronz v tabulce 1. ČKL.  Oba týmy do něj vstoupily s odhodláním, my navíc v sestavě s Ondrou Sládkem, který vypomohl B-týmu kvůli zranění Marka Sopka. Prostějov naopak férově nechal na lavičce extraligové hráče Tichého s Galíčkem a dal prostor především kádru rezervního týmu. A bohužel pro nás se těmto hráčům a především hráčkám dařilo. Ačkoliv bylo ve hře obou týmů spousta nepřesností, byly vidět i povedené a přesně zakončované útoky. Dařilo se zejména Marušce Mášové, která byla schopna vytvářet na protihráče soustavně velký tlak a zakončovat z dálky i z donášek. Druhá čtverka měla bohuže problém na doskoku, ale když už se podařilo soupeře rozhýbat, i jejich útoky byly velmi pohledné a občas i zakončené košem. Poločas 7:9 ještě dával naději na zvrat.

Ve druhé půli ale bohužel Prostějov „chytnul slinu“. Nejdříve se bohužel zranil prostějovský Marek, kterého nahradil reprezentant Galíček, který jen za druhou půli stihl dát 4 koše. K němu se ale přidali i jeho spoluhráči. Zejména střelecká muška prostějovských dívek byla až neuvěřitelná, když snad každá druhá z jejich střel skončila v našem koši. Celkově jich prostějovské dívky vstřelily 11, nejvíc pak 5 košů vstřelila jindy sváteční střelkyně Pavla Křížková. V brněnském dresu se i díky podpoře Marušky zase rozehrála k velkému výkonu Gabča Hladká, které dala ve druhé půli 4 koše.  Ostatně i naše dívky zatížily konto soupeře 11 koši, ale to v brněnské hře není kousek až tak ojedinělý. Na rozjetý Prostějov už to ale nestačilo. I když jsme ve třetí čtvrtině dotáhli na rozdíl 3 košů, Prostějov nám zase odskočil až na šestibodový rozdíl a a tento náskok si už v pohodě do konce zápasu pohlídal. Po porážce 16:21 na nás tak zbyla konečná 4. příčka v tabulce 1. české korfbalové ligy.

Střelci Brno: Hladká – 4; Bušíková, Mášová – 3; Sládek, Pokorný – 2; Fridrich, Fridrichová – 1.

 

Slovo trenéra:

Konečné čtrvté místo rozhodně není něco, za co bychom se měli stydět. Velkou část soutěže a zejména poslední dvě kola jsme odehráli v improvizovaných sestavách. Po dohodě celého týmu jsme v poseldních kolech i poctivě a spravedlivě střídali a pustili do hry méně zkušené hráče, i když to třeba mohlo být na úkor možného úspěchu nebo snad vítězství. Sehráli jsme velmi dobré zápasy a určitě jsme nebyli pro soupeře snadným oříškem. Ztráta bronzové medaile v posledním kole nás sice může trochu mrzet, ale nepřišli jsme o ni v posledních dvou kolech, z nichž jsme vytěžili jediný bod, ale zejména domácí porážkou s Táborem a s Novým Lískovcem.

Co mě mrzí mnohem víc je to, že jsme nedokázali do týmu zabudovat mladé hráče a velkou část odtáhli zase ti zkušení. Část mladých hráčů samozřejmě stáhlo Áčko, které se potýkalo opět s velkými absencemi, další část absencí byla způsobena kolizemi termínů zápasů. Ale bohužel musím říct, že jsme neviděl snahu a chuť mladších hráčů si nižší soutěž dospělých vyzkoušet. A to nejde jen o zápasy, ale bohužel mladé tváře nebylo vidět ani na trénincích. Mám obavu, že bez jejich snahy a chuti nás budou čekat krušné časy.

Každopádně bych touto cestou chtěl poděkovat všem hráčům B-týmu, kteří sezónu odmakali, odjezdili a odehráli. Jsem velmi rád, že jsme do týmu mohli přibrat nováčka Vojtu Vaňka i navrátilce Marcela Pokorného. Na většině kol nechyběl Tomáš Cholava a Marek Sopko, který navíc odehrál poslední kola i přes velké zdravotní problémy a bolest, cenné zkušenosti sbíral Marek Němeček. Skvělá až fantastická byla pevná sestava holek – Maruška Mášová, Eva Fridrichová, Barča Dvořáková, Zuzka Bušíková a Gabča Hladká. Žádná z nich nechyběla víc než na 1-2 kolech. Spoustu toho s námi odehrála Vendy Jemelíková, která zároveň jezdila s A-týmem, k ní se zejména v úvodu soutěže podle možností přidávali i Sára Sahatciu a Adam Lorenz. Cenným záskokem vypomáhal dvakrát i Ondra Sládek. Několikrát vypomohli i Slávo Majorský a zpočátku i Filip Kovář, ale bez tréninků to bohužel moc nejde. Velká škoda byla, že zranění zkazilo sezónu Vaškovi Ježkovi. Všem těmto hráčům patří velký dík za celou tréninkovou i zápasovou sezónu 2018/2019.

 

autor: Ondra Fridrich