Poslední kolo nejvyšší české korfbalové soutěže už vlastně neřešilo vůbec nic. Karty pro finále byly rozdané jasně a ani prostějovskou jistotu bronzu nemohlo nic ohrozit. Přesto bylo samozřejmě potřeba poslední kolo odehrát. A Prostějov si už dlouho na Brno brousil zuby a vyhlašoval, že tentokrát ho už určitě porazí. No, nestalo se tak, a i po čtvrté v sezóně si Hanáci odnesli z duelu s Brnem porážku. I když tentokrát byla nejtěsnější možná.

SK RG Prostějov x KK Brno 18:19 (9:10)

Brno nastoupilo v základní sestavě bez dlouhána Ondry Sládka a střelkyně Lenky Faltýnkové. Duel byl od prvních minut poměrně vyrovnaný a ačkoliv už šlo jen o prestiž, na palubovce to i tak dost jiskřilo. Duo rozhodčích totiž připustilo poměrně tvrdou hru na obou stranách, což při finálových plánech Brna nemusel být pro hosty úplně ideální scénář. Přece jen riziko vykartování se v posledním duelu před finále by bylo určitě nepříjemné. Brno od začátku bylo v mírném náskoku a Prostějov jen marně dotahoval a snižoval. Košů ale padalo poměrně málo. V brněnském dresu se opět po pár méně povedených zápasech dostala do optimální střelecké formy Štěpánka Jonáková, které sekundoval Peter Bušík. V žlutočerném dresu domácího celku se naopak dařilo zejména Vyroubalovi a Havlové. V poločase bylo Brno o pověstný krůček napřed – 9:10.

Brno drželo otěže zápasu ve svých rukou i ve druhé půli, i když se mu nikdy nepodařilo odskočit na významnější rozdíl. V nerovózní koncovce ale přece jen nakonec převládla zkušenost hráčů a hráček v červenobílých dresech a Brno získalo své jubilejní desáté vítězství v letošní sezóně.

 

Střelci Brno: Jonáková Š. – 6; Bušík – 4; Jonáková E. – 3; Skála – 2; Drábková, Jemelíková, Vávra, Ziegler – 1.

 

„Hrál se pěkný zápas. Soupeř byl vždy o kousek napřed a my se nemohli dotáhnout. Hrálo se také až zbytečně tvrdě. Rozhodčí to pouštěli, podle mě to měli sudí držet víc ve svých rukou. Nikdo nechce prohrát, a když jste Brnu na dostřel, tak i jeho hráči znervózní. Sezonu jsme zakončili třetí, což je dobrá zpráva. Jedná se o náš druhý bronz, když po základní části jsme třetí skončili poprvé. Špatnou zprávu představuje fakt, že jsme body sebrali jen Znojmu. Brno ani Budějovice jsme letos neporazili,“ shrnul prostějovský kouč David Konečný.

Brňané letos v základní části ztratili jen tři body za prohru a remízu s Českými Budějovicemi. Pro finálový duel jsou i letos velký favorit. „To nevím, letos to máme s Budějkama dost vyrovnané. Bude záležet na momentální formě. Se základní částí u nás panuje spokojenost. Sice extraligu hrají jen čtyři týmy a ke konci je to už dost stereotypní, ale zvládli jsme to dobře. Zapojili jsme do sestavy i mladší hráče, což je pro nás přínosné,“ zhodnotila brněnské opora Eliška Jonáková, jejíž sestra Štěpánka se s 53 zásahy stala nejlepší extraligovou střelkyní.

 

autor: Jan Pařík & Ondřej Fridrich