Ve středu 27.března se v sportovní hale v Maloměřicích sešlo 12 školních družstev, aby soupeřily o letošní brněnské tituly ve dvou věkových kategoriích. A v obou kategoriích triumfovaly školy, kterým se to doteď nepovedlo.

V prestižnější starší kategorii minižáků byla největším favoritem ZŠ Sirotkova, která se na scénu Školního poháru vrátila po roční pauze způsobené stavbou nové školní tělocvičny. Dalším z favoritů byla ZŠ Laštůvkova, která se každým rokem pohybuje na medailových příčkách, ale zatím Školní pohár nikdy nevyhrála. Černým koněm turnaje mohla být domácí ZŠ Hamry, která zvítězila na obvodním kole v Bohunicích, kde porazila i všechny školy ze Starého Lískovce. Finálovou šestku doplnila ZŠ Bosonožská, ZŠ Otevřená a ZŠ Jana Babáka, které se povedlo v obvodním kole vyřadit loňského šampiona ze ZŠ Pastviny. Tato škola tak poprvé v historii chyběla na finálovém turnaji.

Nejmíň se ve finálovém turnaji vedlo ZŠ Otevřené ze Žebětína, která skončila nakonec bez bodu. Nejblíž k bodům byla v zápase se ZŠ Hamry, který prohrála o jediný koš. Překvapit se nepodařilo domácí ZŠ Hamry z Maloměřic, která doplatila na nemoci svých hráčů a na velkou střeleckou smůlu. K výhře nad Otevřenou se jim podařilo přidat jen remízu se ZŠ Jana Babáka a tři body stačily jen na páté místo. Těsně pod pódiem skončila ZŠ Bosonožská ze Starého Lískovce, které se povedla odplata za prohru v obvodním kole se ZŠ Hamry. Dvě výhry stačily na konečné čtvrté místo. Na bronzovou pozici se překvapivě dostala ZŠ Jana Babáka ze Žabovřesk. I přesto, že jí chyběl hlavní tělocvikář pán Schöller, který se každým rokem se svou školou kvalifikoval do městského finále. Zastoupila ho paní učitelka Grossová, která svým entusiazmem dotlačila své žáky až na pódium. Kromě toho žáci z Babáka uhráli i cennou remízu s velkým favoritem a svým žabovřeským sousedem ZŠ Sirotkovou. O prvních dvou místech se rozhodovalo až v posledním kole zápasů právě mezi Sirotkovou a dotehdy neomylnou ZŠ Laštůvkovou. Zápas nabídl kvalitní podívanou, Sirotkova spoléhala hlavně na hráče z basketbalu, na druhé straně Laštůvkova využívala zkušenosti svých korfbalistů. Vždyť jich ve svých řadách měla hned 7 z Korfbal klubu Brno, v jehož drese se všichni představí i na finálovém dni republikové soutěže minižáků. Laštůvkova si udržovala pohodlný náskok 2 košů a na začátku poslední minuty vedla 6:4. Sirotkové se však povedl silný finiš a v posledních sekundách srovnala na 6:6. Zápas tedy skončil nerozhodně a o mistrovi rozhodlo zaváhaní Sirotkové ze zápasu se ZŠ Jana Babáka. Poprvé v historii se tak z titulu v kategorii minižáků raduje ZŠ Laštůvkova z Bystrce.

Konečné pořadí kategorie minižáků (4. a 5. třídy ZŠ)

  1. ZŠ Laštůvkova (Bystrc)
  2. ZŠ Sirotkova (Žabovřesky)
  3. ZŠ Jana Babáka (Žabovřesky)
  4. ZŠ Bosonožská (Starý Lískovec)
  5. ZŠ Hamry (Maloměřice)
  6. ZŠ Otevřená (Žebětín)

V mladší kategorii přípravek ze třetích tříd byla favoritem také ZŠ Sirotkova, která ovládla početně obsazené obvodní kolo v Bystrci. Mezi její největší soupeře měli patřit korfbalová bašta ZŠ Laštůvkova a též ZŠ Bosonožská, která zvítězila v obvodním kole v Starém Lískovci. Do finále ještě proklouzly ZŠ Kamínky z Nového Lískovce, ZŠ Otevřená ze Žebětína a úplný nováček ZŠ Svážná z Nového Lískovce, která se Školního poháru účastnila vůbec poprvé v jeho čtyřleté historii. Na finálovém turnaji chyběl loňský vítěz ZŠ Heyrovského z Bystrce, která v obvodním kole obsadila první nepostupovou příčku.

Finálové kolo v mladší kategorii se již tradičně nese ve vyrovnaném duchu a jinak tomu nebylo ani v letošním ročníku. Každé družstvo dosáhlo na výhru a také každého potkala nějaká ta prohra. Jednu výhru si z městského finále odnesl nováček ze ZŠ Svážné. K lepšímu než 6.místu nepomohlo ani vítězství nad velkým favoritem ze Sirotkové. Děti ze Svážné i pan učitel Šolc však okusily atmosféru finálového turnaje a v příštím roce se na ně určitě můžeme těšit znovu. K lepšímu než pátému místu se nakonec nedostala favorizovaná ZŠ Sirotkova. Ta získala 3 body hned v prvních dvou zápasech, poté se jí ale zranila nejlepší střelkyně z obvodního kola a další body do tabulky se získat nepodařilo. Na čtvrté místo se probojovala ZŠ Bosonožská, čím třeťáci napodobili umístění svých starších kolegů z minižáků. Čtvrté místo je ale nakonec po triumfu na obvodním kole trochu zklamáním. První tři nejlepší družstva se natlačila do rozdílu pouhých dvou bodů. Bronzové placky nakonec získala ZŠ Otevřená ze Žebětína, která odehrála vyrovnané zápasy a prezentovala se nejlepší obranou. Jediná jasná výhra 4:0 proti Svážné, jinak dvě remízy shodně 3:3, jedna výhra o koš a nakonec i prohra o koš s pozdějším vítězem. Na druhém místě nakonec skončila ZŠ Laštůvkova z Bystrce a jen jeden bod v tabulce ji chyběl na zlatou příčku, co by znamenalo unikátní double v obou kategoriích, co se zatím žádné škole nepovedlo. Remíza s Otevřenou a hlavně prohra o jediný koš se ZŠ Kamínky stála tuto korfbalovou baštu z Bystrce zlaté medaile. Jinak Laštůvkova nastřílela nejvíc košů, úctyhodných 39 košů za 5 zápasů. A nakonec největší překvapení finálového dne ZŠ Kamínky z Nového Lískovce, která se do finálového kola dostala až z posledního postupového místa na obvodním kole. K favoritům rozhodně nepatřila, ale právě ty největší favority dokázala překvapit. Prohrála jenom jediný zápas s Bosonožskou o 2 koše. Ve všech ostatních zápasech se na děti z Kamínek usmívalo štěstí a zvítězili v nich o jediný koš. Postupně se sousedy ze Svážné 4:3 a poté za favority z Laštůvkové 6:5 a Sirotkové 3:2. Nakonec je nezastavila ani Otevřená, která je v obvodním kole porazila v přímém souboji. Čtyři výhry však znamenaly celkem 8 bodů, co nedorovnala žádná jiná škola. Zlato tak poprvé putuje do Nového Lískovce.

Konečné pořadí kategorie přípravek (2. a 3. třídy ZŠ)

  1. ZŠ Kamínky (Nový Lískovec)
  2. ZŠ Laštůvkova (Bystrc)
  3. ZŠ Otevřená (Žebětín)
  4. ZŠ Bosonožská (Starý Lískovec)
  5. ZŠ Sirotkova (Žabovřesky)
  6. ZŠ Svážná (Nový Lískovec)

Ještě vám dlužíme jména nejlepších střelců. Mezi minižačkami obhájila loňské prvenství Kateřina Malinová s 10 koši z finálového turnaje. Z kluků vyhrál cenu za nejlepšího střelce Filip Nasri, který ale toto vítězství musel potvrdit ještě v rozstřelu s Filipem Osvítilem ze ZŠ Jana Babáka, oba na finálovém turnaji střelili po 6 koších. Jak Filip, tak i Kateřina jsou ze zlatého týmu ZŠ Laštůvkové. V mladší kategorii přípravek se nejlepší střelkyní stala Andrea Frantová ze ZŠ Kamínky za 15 košů. A jednoznačně nejlepším střelcem finálového dne byl Tomáš Havel ze ZŠ Laštůvkova, který v 5 zápasech nastřílel neuvěřitelných 30 košů.

Kompletní výsledky městského finále Školního korfbalového poháru 2019 zde. 

Fotogalerie z městského finále zde.

Gratulujeme všem vítězům a děkujeme za pomoc s turnajem všem dobrovolníkům z KK Brno a ČKS. Taktéž děkujeme vyučujícím ze zúčastněných škol a organizátorům školních soutěží z AŠSK Brno-město. Věříme, že tato nádherná korfbalová tradice bude pokračovat i příští rok svým pátým ročníkem.