Už to vypadalo, že po době zlaté přišla doba stříbrná a bramborová. Ale dnes znovu pozvedli uvadající brněnský prapor ti nejmenší – minižáci – a v nádherné atmosféře v hale v Brně na Vinohradech vybojovali první letošní mistrovský titul pro Korfbal klub Brno.

Do Finálového dne ligy minižáků si skrz semifinálové kolo proklestili cestu hned dva týmy KK Brno a spolu s nimi KK TJ Sokol Koblov a SK Respo Kutná Hora.

V prvním zápase změřily síly v bratrovražedném souboji oba brněnské týmy KK Brno 1 a KK Brno 2. A kupodivu méně zkušení hráči „dvojky“ svým protivníkům pořádně zatápěli. Poločas s jen těsným rozdílem 3:2 zvedal varovný prst, že jestli chce „jednička“ bojovat o zlato, bude muset přidat. A tak se taky stalo, ve druhé půli už první výběr své bývalé spoluhráče přehrával a v klidu zvítězil 8:4.

První obrovské drama se zrodilo hned v 2. zápase, když favorita z Koblova zle trápila Kutná Hora. Zatímco Koblovští spoléhali na kluky a předváděli místy až nepřiměřeně tvrdou hru, Kutná Hora skórovala z donášek a po chybách ostravského týmu. Po poločase 5:4 ve prospěch Koblova s Kutná Hora zvedla a ještě pár minut před koncem dokonce vedla o dva koše. Jenže mohutný finiš ostravského celku zvrátil v posledních vteřinách výsledek utkání a Koblov se štěstím zvítězil 12:11.

V dalším duelu už Koblov drama nepřipustil a s brněnskou „dvojkou“ si poradil snadno 12:4, když těžil zejména z fyzické převahy, dynamiky a tlaku do zakončení.

Žádné drama nepřipustil ani tým KK Brno 1 proti Kutné Hoře. Když se tyto dva týmy střetly v semifinále, vyhrálo Brno jen o 3 koše 8:5. Na finálovém dni to byla ale úplně jiná písnička. Brno své soupeře od prvních minut válcovalo velký tlakem, souhrou kolem koše a tlakem do donášek, které proměňovalo se smrtící úspěšností. Poločas 10:1 věštil, že Brno žádné komplikace na cestě k medaili nepřipustí. Konečný výsledek 16:1 znamenal, že Kutná Hora se utká v souboji o bronz s KK Brno 2 a brněnská „jednička“ si to rozdá v utkání o titul s Koblovem.

Duel Kutné Hory s Brnem 2 od prvních minut drželi v rukou Středočeši. Neustále si udržovali vedení o 2-3 koše a do poločasu utekli na 7:3. Ani ve druhé půli žádnou větší dramatizaci výsledku nepřipustili a vítězstvím 10:6 vybojovali zaslouženě bronzové medaile.

Souboj o zlato, a tím i titul mistrů ČR, se proměnil v obrovské nervydrásající drama. Brno od začátku mělo mírnou herní převahu vyplývající zejména z faktu, že do hry zapojovalo na obou stranách celou čtveřici hráčů, zatímco Koblovu kombinovali v zásadě jen velmi silní kluci „baskeťáci“. Brno využívalo menších zkušeností soupeře a utíkalo do donášek, které nezřídka končily fauly, které byly pozásluze potrestány penaltami. Jenže první dvě brněnští hráči zahodili a své šance se chopili koblovští, kteří šli do vedení. Brno nejdříve spíše dotahovalo, když bohužel míjelo i ty největší šance, a hráči, kteří proti Kutné Hoře sypali jeden koš za druhým, najednou nemohli trefit obroučku. Těsně před půlkou šlo do vedení 4:3 Brno a bylo jasné, že pokud se nic nezmění, bude to drama do posledního momentu.

V bouřící velmi solidně zaplněné hale se ve druhé půli ujali dvoukošového vedení brněnští korfbalisté, jenže pak se jejich stroj zasekl. Hráči znervózněli a nebyli schopni plnit pokyny trenéra, aby útočili přes slabší dívčí část ostravského týmu, a zbrkle zakončovali z dálky, což vedlo jen ke ztrátám míče. Koblov, navzdory tomu, že měl ve svých útočných řadách vynikající hráčky Holáňovou s Kusynovou, neustále spoléhal na kluky, kteří kombinovali 80% času jen mezi sebou i za pomoci nepříliš korfbalových situací, posuzovaných rozhodčím opakovaně jako nedovolené využití bloku. Přesto ale dokázali svojí dynamikou brněnské obránce předčít a 7 minut před koncem bylo srovnáno – 5:5. Když zbývalo do konce utkání jen něco přes 5 minut, proměnil konečně svoji šanci brněnský Tobiáš Vojna a opět dal do rukou Brna nejmenší možné vedení. Poslední minuty se proměnily v obrovské drama. Hala doslova vřela, všichni rodiče fandili tak, že trenéři ani hráči neslyšeli vlastního slova. Koblov několikrát nebezpěčně zahrozil, dvakrát mu vypadl míč z obroučky, ale neméně nebezpečně si vedl i brněnský tým. Ale míč už skrz obroučku nepropadl ani jednomu týmu. Korfbal klub Brno tak zvítězil 6:5 a jeho hráči a trenéři získali první brněnský mistrovský titul.

Konečné pořadí České ligy minižáků:

  1. KK Brno 1
  2. KK TJ Sokol Koblov
  3. SK Respo Kutná Hora
  4. KK Brno 2

 

Nejlepší střelci finálového turnaje:

Hoši: Daniel Prchal (Koblov) – 8
Dívky: Holáňová Nela, Kroupová Sarah a Rybková Adéla – 5