Rezervní brněnský tým dostál před novou sezónou několika změn, proto trenér i hráči očekávali napjatě první ostrý test v novém soutěžním ročníku. A je výbornou zprávou, že test vyšel na výbornou – Brno z 1. kola 1. ČKL vytěžilo plný počet bodů.

Před startem sezóny byla situace s herním kádrem trochu nevypočitatelná. Na jednu stranu jsme měli k dispozici prakticky 13 kluků, ale pouze 5 dívek. Zajímavostí mohl být návrat veterána Pera Hýžďala po 12 letech na korfbalové palubovky, čímž doplnil svého parťáka Vaška Ježka, který prožil svůj comeback v minulé sezóně.

Bohužel realita byla (jak už to u Béčka občas bývá) trochu méně optimistická, když jsme finální sedmičku kluků poskládali těsně před turnajem. Všichni hráči za sebou měli sotva 3-4 tréninky, takže jsme napjatě očekávali, jaká bude forma.

KK Brno B x KS Defenders Wroclaw 18:11 (11:5)

Naštěstí prvním soupeřem byla polská Wroclaw, která v loňském ročníku moc bodů neposbírala. Soupeř se prezentuje tvrdším stylem, ale věděli jsme, že v obraně často chybuje a toho musíme využívat.

První útoky ještě nebyly optimální, ale opět jsme se mohli spolehnout na naši dívčí eskadru vedenou Maruškou Mášovou a Zuzkou Bušíkovou. Po první čtvrtině byl stav 5:1 a ani ve druhé desetiminutovce jsme žádné drama nepřipouštěli. Soupeř sice skóroval 4x, ale my jsme trefili hned 6x, přičemž zejména souhra zkušených Vaška Ježka a Toma Cholavy doslova zvedla hrstku fanoušků i fandící lavičku ze sedadel. V obraně pár chybiček bylo, ale nic zásadního. Stav 11:5 v poločase byl velmi nadějný.

Do druhé půle jsme vystřídali a na plynulosti hry se to jednoznačně projevilo. Častěji jsme ztráceli míče v útoku, chyběl kvalitní doskok a souhra po střele. Na druhé straně ale stále velmi kvalitně pracovala obrana a soupeř nebyl nijak zvlášť nebezpečný, zejména proto, že jeho přesnost zakončení byla velmi slabá. V našem útoku sice bylo dost střel, ale ty nemohly moc najít obroučku, proto se vývoj skóre výrazně zpomalil. Druhý poločas jsme vyhráli hubeným poměrem 7:6, celý zápas 18:11 a odnesli jsme si zasloužené vítězství a první body do prvoligové tabulky.

Zajímavostí utkání bylo opět střelecké rozložení košů, když dívky vstřelily 11 z celkových 18 košů. Naopak brněnské dívky inkasovaly pouhé 2 koše a to ještě ve druhé půli.

Střelci Brno: Bušíková 5; Mášová 4; Fridrich 3; Ježek 2, Cholava, Hladká, Dvořáková, Majorský 1; Hák, Němeček, Hýžďal, Rutarová 0.

KK Brno B x TJ MS Znojmo B 19:15 (8:11)

Souboj dvou rezervních týmů jihomoravských rivalů měl od začátku úžasný náboj. Byl totiž ve znamení střeleckého souboje dvojice, kterou tvořili na straně Brna veterán Ondra Fridrich a na straně Znojma junior Jan Toufar. Nejdříve své první 2 střely proměnil Ondra, načež mu ze dvou protiútoků stejnou mincí oplatil Toufar. A za chvíli už to bylo 4:4, když si každý z uvedené dvojice připsal po 1 koši a ještě do konce čtvrtiny přidali každý po 1 kousku.

Druhou čtvrtinu už ale začali lépe znojemští. Fauly brněnské obrany potrestal opět Toufar z penalty a Znojmo uteklo na rozdíl 2-3 košů. Důležitý moment zápasu přišel v 15. minutě, kdy kvůli křečím musel odstoupit právě Toufar, který v té době měl už 7 zapsaných košů (!) a jeho střelecký um začal Znojmu chybět. Brno pomalu začalo ukrajovat ze znojemského náskoku, protože brněnští hráči začínali mít trochu více prostoru pro zakončení. Poločas ale byl stále ještě ve znamení vedení Znojma v poměru 11:8.

Do druhé půlky přišel na hřiště střelec Tomáš Cholava a hned se uvedl košem. Víc se začala prosazovat i brněnská děvčata, která do té doby mnoho prostoru nedostala. Na druhé straně se navíc naštěstí příliš nedařilo reprezentantovi Patriku Nguyenovi, který za celý zápas vstřelil jediný koš. Už ve 3. čtvrtině se Brno na Znojmo dotáhlo a postupně otočilo skóre na svou stranu. Vyhráno ale stále nebylo.

V poslední desetiminutovce už ale brněnští hráči spíše kontrolovali hru, nespěchali se zakončením a chystali si své šance. Soupeř už neměl mnoho příležitostí s výsledkem něco udělat, protože brněnská obrana moc nechybovala. V útoku si zkušeně doskoky pohlídal vysoká Petr Hýžďal a jeho spoluhráči tak mohli v klidu využít více zakončení v útoku. Celý zápas pak dovedli do solidního vítězství 19:15.

Z prvního kola jsme tak vytěžili plný počet bodů a ani výkony družstva rozhodně nebyly špatné, byť je stále na čem pracovat.

Střelci Brno: Fridrich 6; Cholava 3; Mášová, Majorský, Bušíková 2; Hladká, Rutarová 1; Dvořáková, Hýžďal, Ježek 0.

Tabulka 1. ČKL po 1. kole