První prosincová neděle se nesla v duchu dalšího výjezdu směr východní a střední Čechy. Tentokrát jsme zamířili do Přelouče, kde Kolín pořádal turnaj, na kterém se střetly vedoucí týmy prvoligové tabulky.

V utkání, které se hrálo v době našeho příjezdu do haly se střetl Kolín s Prostějovem B. Oba týmy měly mizernou mušku a ve velmi emotivním závěru byl nakonec šťastnější Kolín, který turnaj absolvoval v oslabené sestavě.

Prostějov B x Brno B 18:18 (12:8)

Do prvního duelu jsme tedy nastoupili proti zklamanému Prostějovu. Některé z našich opor zůstaly na lavičce a naopak soupeř v tomto zápase trefil snad všechno, co chytil do ruky. I proto jsem většinu zápasu spíš ztráceli a dotahovali. Hlavně první půle ukazovala v našem podání 2 odlišné čtveřice. Zatímco 1 velmi dobře bránila a nedostávala mnoho košů, v útoku se jí nedařilo téměř ani vystřelit. Naopak druhá čtveřice díky Zuzce a Tomovi dokázala střelecky držet krok, tak v obraně jim soupeř oplácel stejnou mincí. Nebýt 1-2 hloupých chyb při vývozu z obrany v závěru, mohlo být poločasové skóre i trochu lepší než 12:8 ve prospěch Prostějova.

Do druhé půle jsme vystřídali, když na hřiště přišli Míša Hák a doskoky posílil Hýžďa. Na útočné hře se to hned projevilo, ale v obraně nám dělal velké problémy skvěle střílející prostějovský Dušek. Prostějov se stále držel na rozdílu 4-5 košů. My jsme si ale nachystali mohutný finiš. Tomova čtverka začala hrát naprosto účelově jen na skvěle zakončující Zuzku, které Tom a Hýžďa připravovali jednu šanci za druhou. Do hry navíc přišla na svůj premiérový korfbalový zápas v životě i Terka Foltýnová, která se prezentovala skvělou aktivní hrou. Naopak Ondrově čtverce se podařilo těsnou obranou narušit souhru Prostějova a sbírat míče bez soupeřova zakončení. Najednou jsme začali náskok stahovat a 2 minuty před koncem se dostali na dostřel.

V tu chvíli s vývojem zápasu notně zacvičili rozhodčí, kteří nejdříve velmi přísně posoudili Tomovu košovou střelu jako střelu z bráněné pozice, načež za krátko na druhé straně zase nesprávně posoudili podkošový souboj o míč v náš prospěch. Díky tomu jsme ještě v posledních vteřinách stihli vyrovnat na konečných 18:18 a uštědřili tak Prostějovu druhé zklamání ve stejném dni.

Střelci Brno: Bušíková 8; Fridrich 5; Cholava 3; Dvořáková, Hák – 1

VKC Kolín x KK Brno B 20:11 (10:4)

Po úspěšném dotažení zápasu s Prostějovem jsme si věřili i na oslabený Kolín, ale realita nás poměrně rychle vrátila nohama na zem. Od prvních minut byla naše hra prachbídná. V útoku jsme si nedokázali nahrát, chytit míč nebo vystřelit. Soupeř naopak sázel koš za košem. Také na nás postupně doléhala únava z náročného zápasu s Prostějovem. Není se co divit, že po 10 minutách byl stav 6:1 ve prospěch Kolína a za další 2 minuty už to bylo 8:1. Postupně jsme přece jen trochu zvedli hlavu a trochu se vrátili do zápasu. Poločas 10:4 sice znamenal velkou ztrátu, ale rozhodně nikoliv nedosažitelnou.

A vstup do druhé půle ukázal, že by to opravdu mohlo jít. Kvůli nepříjemnému drobnému zranění sice musel ze hry Ondra, ale nová dvojice Pospec + Hýžďa předváděla vynikající výkon v útoku i obraně. Postupně jsme dotahovali až na rozdíl 4 košů před poslední desetiminutovkou. Jenže v té nám už definitivně došly síly. Soupeř proměnil několik pěkných střel a odskočil postupně na rozdíl až skoro krutých 9 košů.

Střelci Brno: Bušíková 3; Fridrich, Hýžďal – 2; Cholava, Pospíšil, Hák, Foltýnová – 1

I když se nám tedy tentokrát vyhrát nepodařilo, radost nám v tomto zápase přece jen udělaly 2 skutečnosti: Tou první byl premiérový koš debutantky Terky, která se prezentovala opravdu skvělým výkonem, tou druhou byla zpráva o narození malého Mikuláška Nagye, kterého v neděli přivedla na svět naše bývalá spoluhráčka a Barčina sestra Aduš.

Po 3. kolech 1. ČKL nám tak patří zatím 4. příčka, kdy nás díky překvapivému výsledku Znojma i Wroclawi nikdo nepředskočil a ani nám moc neuteklo čelo tabulky.

Výjezd do Přelouče byl letos posledním kolem, další 2 kola 1. ligy nás čekají hned ve dvou po sobě jdoucích víkendech v lednu.