Základní skupiny prestižního mezinárodního turnaje Europa Shield jsou za námi. Pojďme se tedy podívat, co v nich brněnský tým potkalo, ale také na to, co ho bude čekat ve finálový den v neděli.

KK Brno – KS Defenders Korfball Wroclaw 26:5 (10:5)

Soupeře známe velmi dobře z české 1. ligy, proto jsme věřili, že s ním nebudeme mít moc starostí. Ale minimálně v úvodu zápasu byl opak pravdou.

Trenér Jakub Máša nechal odpočívat některé opory – do útoku se postavili Štěpánka Jonáková, Dominika Drábková, Ondra Fridrich a Jirka Ziegler, v obraně zahajovali Ondra Sládek s Adamem Lorenzem, Eliškou Zieglerovou a Vendy Jemelíkovou.

Ačkoliv jsme se rychle ujali vedení, soupeř nám koš vzápětí odplatil. První desetiminutovka ostatně z naší strany vůbec nebyla dobrá. Naopak Poláci byli nabuzení a v zásadě, co vystřelili, to trefili. K našemu nemilému překvapení jsme prohrávali 4:5 a předváděná hra měla k optimu daleko. Naštěstí jsme se trefili i my a vyrovnání na 5:5 byl zlomový okamžik zápasu.

Několik slepených rychlých košů z jednoduchých pozic nám vzápětí dalo do rukou komfortní vedení 10:5 v poločase.

Ve druhé půli už to byla jen velká jízda našeho týmu. Nutno přiznat, že soupeř hodně prostřídal a jeho rezervní hráči zdaleka nedokázali brněnským hráčům konkurovat. Střelnici si otevřela zejména mladší ze sester Jonákových, Štěpánka, která bezchybně proměňovala volné hody i střely ze střední vzdálenosti a celkem si v zápase připsala 8 košů. V průběhu druhé půle trenér už v klidu využil všech 6 střídání, aby si zahráli všichni hráči z lavičky. Soupeř ve druhém poločase nedokázal vstřelit ani jediný koš, zato my jsme jich dali 16. Konečné skóre tak vyznělo jednoznačně v náš prospěch 26:5.

Koše: 8-Štěpánka Jonáková; 4-Lenka Faltýnková; 3-Eliška Zieglerová; 2-Dominika Drábková, Ondra Sládek, Vendy Jemelíková, Michael Hák; 1-Sára Sahatciu, Martin Skála, Ondra Fridrich.

Přehled vývoje a videozáznam utkání

KK Brno – Kocaeli University SC        19:10 (9:6)

I druhý soupeř na turnaji měl být spíše formalitou na cestě do semifinále, jenže ani tady rozhodně nešel zápas podle našich představ. Z předchozího dne jsme věděli, že turecký tým nehraje vůbec koncepčně, snaží se jen stavět asistenta a silný doskok a nějak utíkat do donášek, případně dostřelovat z odskoků nepřesné střely. Zároveň bylo jasné, že budeme potřebovat stejně jako s polským týmem trefovat jednoduché střely z volných pozic.

A to se právě ukázalo jako kámen úrazu celého utkání, do kterého jsme vstoupili v útoku s Ondrou Sládkem, Martinem Skálou, Sárou Sahatciu a Lenkou Faltýnkovou, do obrany pak šli Peter Bušík, Jirka Ziegler, Štěpánka Jonáková a Dominika Drábková.

Od začátku bylo jasné, že ani toto nebude nejkrásnější korfbalová podívaná. Naštěstí ani časté rozpory se soupeři i rozhodčím nás nerozhodily natolik, abychom se přizpůsobili tureckému stylu hry.

Začátek zápasu ještě nenapovídal, že by se mělo dít něco mimořádného. Naše herní převaha byla celkem zřejmá a rychle jsme se ujali vedení 6:2. Jenže soupeř nesložil zbraně a tvrdou hrou se dokázal prosadit hlavně v podkošových situacích a donáškách. Nám naopak nepomohl fakt, že jsme neproměnili několik jasných donášek a střeleckých šancí a zejména v jedné čtverce hra rozhodně neplynula, jak měla. V poločase jsme vedli pouze o 3 koše 9:6.

A nervozita se bohužel přenesla i do druhého dějství, kdy jsme tureckému týmu dokonce dovolili se dostat 2x až na rozdíl 2 košů. Proto trenér Máša trochu zamíchal sestavou a možná i to pomohlo ke zlepšenému výkonu, kdy jsme postupně nabírají herní jistotu a tím i větší klid ve hře. Zlom utkání nastal ve chvíli, kdy Sáru Sahatciu vystřídala Eliška Zieglerová a hned z úvodní souhry si zapsala koš po střele ze střední vzdálenosti. Díky tomuto koši jsme se poprvé utrhli na rozdíl 5 košů a Turci vystřídali několik hráčů. Sára se následně do hry vrátila do druhé čtveřice a rázem jakoby ožila a stihla si ještě připsat 2 koše. V poslední pětiminutovce už jsme soupeři prakticky nic nedovolili a dokráčeli si pro sice ne zcela přesvědčivé, ale celkem komfortní vítězství 19:10, které nám zároveň dávalo jistotu semifinále a boje o medaile.

Koše: 4-Lenka Faltýnková, Peter Bušík; 3-Martin Skála; 2-Štěpánka Jonáková, Sára Sahatciu; 1-Ondra Sládek, Jirka Ziegler, Eliška Zieglerová, Michael Hák.

Přehled vývoje utkání a videozáznam

KK Brno – KV Adler Rauxel        14:19 (11:9)

Německý vicemistr měl být první skutečnou prověrkou herních kvalit brněnského týmu. Ačkoliv už tento celek nedisponuje tak přesvědčivou výškovou a silovou převahou jako v minulosti, věděli jsme, že to nebude soupeř snadný.

Do zápase jsme šli s útočnou čtveřicí Jirka Ziegler, Peter Bušík, Lenka Faltýnková a Sára Sahatciu, do obrany se postavili Ondra Sládek s Martinem Skálou, Eliškou Zieglerovou a Vendy Jemelíkovou.

Úvod utkání vyšel rozhodně lépe nám. Dobrým pohybem jsme zaměstnávali jinak velmi dobře a razantně bránící německý tým a díky proměněným penaltám a volným hodům jsme se postupně dostali až do čtyřbodového vedení 6:2.

Adler ale velmi dobře bránil a naše útoky začínaly trochu váznout. Chybělo více pohybu si souhry kolem koše, která nás vždycky zdobila. Nepomáhal tomu ani nepříliš přesně pískající turecký rozhodčí, který pády a podklouznutí soupeře trestal několikrát jako naše prorážení. Soupeř se začal postupně dotahovat, ale naše akcie držela jako vždy naše krásnější půlka týmu. Zejména ostrostřelkyně Lenka Faltýnková, která si jen v první půli připsala 4 z prvních 8 košů Brna. Lence pak v závěru poločasu zdatně sekundovala Eliška, která si připsala 3 koše. Do přestávky jsme tedy šli po pěkném výkonu s drobným vedením 11:9.

Bohužel druhá půle připomínala spíše špatný sen. Soupeř ještě víc přidal v obraně a my se nebyli schopni uvolnit do střeleckých pozic. První zásah jsme si připsali až po 5 minutách a to už naše vedení dávno bylo to tam. Soupeř navíc velmi dobře vystřídal a jeho nový hráč nám dělal v obraně velké problémy svým pohybem, doskokem i přesnou střelou. Naopak naše útoky dál vázly, v některých pasážích jsme nedokázali zakončit hned několik útoků v řadě. Chyběla rozvaha, přehled i lepší volba místa.

Za celý poločas jsme dokázali jen 3 prohodit míč obroučkou, což samozřejmě nemohlo stačit. A i když soupeř neproměnil 3 penalty (ostatně, my jsme taky jednu nedali), bohatě mu jeho střelecká produktivita stačila na pohodlné vítězství 19:14 a tím i první místo ve skupině.

Přehled vývoje utkání a videozáznam

Nás porážka v posledním zápase skupiny B odsoudila k brzkému vstávání, protože první semifinálový zápas se hraje v neděli už v 8:45. V něm nám bude soupeřem dosud neporažený anglický BEC, který měl sice v turnaji už 3x namále, ale vždy v poslední minutě stačil zvrátit vítězství na svou stranu, byť třeba jen pár vteřin před koncem.

Snad nám k dobrému výkonu dopomohou též výkony 2.a 3. nejlepší střelkyně turnaje Lenky (13) a Štepánky (12). Tabulce vévodí s 18 koši Joseph Bedford hrající právě v týmu našich zítřejších soupeřů.