6. kolo České dorostenecké korfbalové extraligy se konalo v Moravském Krumlově, kde také hrává svá domácí utkání tým Znojma. Toto kolo se však tým dorostenců musel obejít bez trenérky Peti Škrobové, kterou ovšem skvěle zastoupil trenér starších žáků Peter Bušík. Tým přijel s odhodláním pro získání všech 4 bodů a upevnění si prvního místa v tabulce.

První zápas s domácím týmem Znojma pro nás neměl být nepřekonatelnou překážkou, protože mu chyběli někteří hráči, i tak bylo ale třeba nastoupit koncentrovaně s chladnou hlavou. Ačkoliv se hrálo už v ranních hodinách, do začátku zápasu jsme nastoupili dravě a aktivně. Do zápasu jsme nastoupili v pozměněné sestavě: v obraně Marek s Ondrou, Aničkou Literovou a s Verčou, do útoku Adam, Míša, Sára a Anička Drobníková. Velice rychle jsme se dokázali ujmout vedení, po pár minutách svítilo na tabuli skóre 0:3. Zbytek prvního poločasu byl jasně v naší režii, dařily se nám střely z delší vzdálenosti a také jsme těžili ze soupeřových faulů. Po našich čtyřech koších bylo poločasové skóre 5:12. Ovšem po poločase působila naše hra poněkud laxně, jako kdybychom zápas už zčásti vypustili. Soupeř toho začal využívat, začátkem druhého poločasu se rozstřílel, zaskočil nás rychlými 6 koši a upravil skóre na 11:17. I přesto jsme však dokázali uhájit vedení. V poslední čtvrtině trenér prostřídal hráče z lavičky, kteří se také prosadili. Čtyřmi koši v řadě ke konci zápasu jsme si skóre pojistili a pohodlně si došli pro výhru a dva body. Zajímavostí z tohoto zápasu je, že se střelecky prosadilo až 10 hráčů našeho týmu.

MS YMCA Znojmo – KK Brno 18:25 (poločas 5:12)
Koše Brno:
Sára 5; Verča 4; Marek, Anička L. 3; Anička D., Zuzka, Míša a Adam 2; Ondra a Martin 1; Sam, Vojta.

Druhý zápas slíbil mnohem vyronanější střetnutí než ten předchozí. Tým Slovenského výběru předvádí předsvědčivé výkony už od začátku sezony a spousta jeho hráčů se drží na vrcholku střelecké tabulky. Trenér nás před zápasem připravil a dal nám jasné pokyny. Těžký úkol čekal Marka Dlapu, který měl eliminovat soupeřova nejlepšího střelce Ondrejce. Marek si s ním velmi dobře poradil, o čemž svědčí i to, že dal více košů než on. Do obrany nastoupil Marek, Sam, Anička D. a Anička L., do útoku Míša, Adam, Sára a Zuzka. Prvních pár minut zápasu se žádnému týmu nedařilo skórovat. Skóre otevřela Sára svou proměněnou penaltou, na kterou odpověděl soupeř dvěma úspěšnými střelami. Podle očekávání byl zápas drsnějšího charakteru, oba týmy se praly o každý míč a trestaly chyby. Během prvního poločasu žadný z týmů nedokázal přetáhnout vedení na svou stranu jednoznačněji než na rozdíl dvou košů. Pozitivní bylo, že se nám dařilo skórovat ze střel. Poločasové skóre tedy 8:9 v náš prospěch. Během poločasové přestávky na nás trenér apeloval, abychom nepolevili, bylo třeba vyvinout mnohem větší úsilí než doposud. V druhém poločase jsme opět začali skórovat my, když Adam svou typickou podkošovou otočkou „vykoupal“ oba dva obránce pod košem. Košem z krátké střely zvýšila skóre na 8:11 Anička Drobníková. Poté ale soupeř vytěžil laciné koše z našich faulů a vyrovnal na 11:11. Byla to zase přetahovaná o každý koš, pořád jsme ale vedli. Pak trenér vystřídal Zuzku a do hry přišla čerstvá Verča. Menší komplikací bylo to, že Adama začal bolet jeho nedávno vyléčený kotník, střídal tak pravidelně do útoku za Ondru do obrany, který Míšovi pomohl a odmakal obranu na 100%. Mezi třetí a čtvrtou čtvrtinou se nám podařilo odskočit na rozdíl 3 košů, i díky Markovým penaltám, které chladnokrvně proměňoval. Soupeř se však nehodlal lacině vzdát a vzdoroval. Na pohled působilo, že už snad pomalu nemůžeme, za to slovenský výběr zabral o to více. Naše skóre se zastavilo dlouhou střelou Aničky Literové na 19 koších, soupeř jich měl 16. Zbývaly asi 2 minuty do konce a na obou týmech byla vidět nervozita. Slovenský tým sice dokázal ještě vstřelit 2 koše, naše vítězství už ale nezvrátil ani svým posledním útokem.

Slovenský výběr U19 – KK Brno 18:19 (poločas 8:9)
Koše Brno:
Anička L. 6; Marek 4; Adam 3; Sára 2; Anička D., Zuzka, Verča a Míša 1; Sam, Ondra, Vojta, Martin.

Povedlo se nám tedy získat všechny čtyři body. Aktuálně po 12 odehraných zápasech s bilancí jedenácti výher, jedné prohry a průběžným skóre 201:142 vedeme tabulku. Je dobře, že takovéto vyhrocené a napínavé zápasy až do konce přišly ještě v základní části, protože zkušenosti z nich získané velmi dobře poslouží v mnohem důležitějších zápasech. Další kolo se bude konat 8.2. v domácím prostředí, proti týmům Znojma a Náchoda.

Autor článku: Míša Hák