Mají před sebou nezáviděníhodnou pozici. Hráči brněnského Korfbal klubu ve čtvrtek odjíždějí do Německa na turnaj Europa Shield s těžkými úkoly. Za prvé chtějí na druhém nejprestižnějším klubovém turnaji napravit reputaci českého korfbalu, když České Budějovice letos při elitním Europa Cupu zklamaly a obsadily poslední osmé místo. Za druhé čeká aktuálně vedoucí tým české extraligy pomyslná obhajoba bronzu z jeho poslední účasti v roce 2018. „Třetí jsme skončili už v roce 2013 a na podobné umístění chceme nyní navázat. Loni jsme si jako mistr zahráli Europa Cup a nebyli s ním vůbec spokojení,“ připomíná brněnský kouč Jakub Máša poslední představení v Evropě, kdy jeho svěřenci obsadili sedmou pozici.

Ve městě Bergisch Gladbach nedaleko Kolína nad Rýnem půjde o pátou účast jihomoravského klubu, který v minulém ročníku české soutěže obsadil stříbrnou příčku. „Doufáme, že na turnaji něco předvedeme. Měla by nám k tomu pomoci i relativně jednodušší skupina. Snad se v ní dostaneme mezi první dva celky a zahrajeme si tak o umístění mezi nejlepší čtyřkou,“ vyhlíží jeden z korfbalových vrcholů roku brněnská dlouholetá opora Eliška Zieglerová. Europa Shield si zahraje osm družstev, které jsou rozdělené do dvou skupin. Na turnaji mají přitom „zákaz vstupu“ kluby z korfbalových velmocí Nizozemska a Belgie.

Korfbal klub v pátek klání zahájí s polskou Vroclaví, která se vedle národní ligy účastní i druhé nejvyšší české soutěže. V sobotu ho pak postupně čeká turecký tým z univerzity Kocaeli a skupinu zakončí s nejtěžším sokem, domácím celkem Adler Rauxel. V neděli si zahrají Brňané o umístění. „Vroclav je asi nejslabší tým turnaje. Turci jsou tvrdí, ale herně bychom měli mít navrch. V těchto duelech se opřeme o holky, které jsou všechny v reprezentačních výběrech. S Němci bychom si to měli rozdat o prvenství ve skupině. Naposled jsme se s nimi utkali v roce 2014 a smolně o dva koše prohráli. To už musí šlapat celý tým na sto procent,“ představuje Máša protivníky. „Jakoukoli medaili považuji za úspěch, finále by bylo krásné,“ zasní se brněnský stratég, jehož svěřenci naposled v neděli v extralize přehráli v regionálním derby o tři koše Znojmo.

Sestava Brna: Eliška Zieglerová, Štěpánka Jonáková, Lenka Faltýnková, Vendula Jemelíková, Dominika Drábková, Sára Sahatciu, Barbora Dvořáková – Jiří Ziegler, Martin Skála, Ondřej Sládek, Ondřej Fridrich, Peter Bušík, Adam Lorenz, Michael Hák

Program Brna na turnaji Europa Shield:

pátek 24.1.2020 – 17:00 Korfbal klub Brno – KS Defenders Korfball Wroclaw (Polsko)
sobota 25.1.2020 – 9:45 Korfbal klub Brno – Kocaeli University Sport Club (Turecko)
sobota 25.1.2020 – 15:00 Korfbal klub Brno – KV Adler Rauxel (Německo)
neděle 26.1.2020 – dopoledne semifinále (skupina 1-4 nebo 5-8)
neděle 26.1.2020 – odpoledne zápasy o konečné umístění

Výsledky, on-line a videa z Europa Shieldu na: https://www.worldkorfball.sport/competitions/ikf-europa-korfball-shield-ikf-es-125

Zprávy a fotky na webu a Facebooku KK Brno: www.korfbalbrno.cz a
https://www.facebook.com/korfbal.brno/