V šestém kole 1. České korfbalové ligy čekal brněnský B-tým turnaj v téměř domácím prostředí. V krásné kuřimské hale totiž pořádal turnaj městský rival z Nového Lískovce. Kromě něj naše hráče čekal také souboj s favorizovaným Náchodem.

KK Nový Lískovec x KK Brno B 8:20 (4:12)

Do duelu s druhým z brněnských týmů jsme šli v roli favorita my. Nastoupila už poměrně zavedená sestava – v útoku Ondra Fridrich, Marek Němeček, Barča Dvořáková a Maruška Mášová, v obraně Tomáš Cholava, Petr Hýžďal, Zuzka Bušíková a Gabča Hladká.

Zápas ale začal velmi netradičně a nepříjemně, když si hned po prvním pohybu po 15 vteřinách způsobil nepříjemné a bolestivé zranění hrající trenér Lískovce, Jakub Pernica. Jeho nucený odchod samozřejmě ještě více posílil naše naděje na vítězství.

Jenže, i když jsme měli plnit roli favorita, úvodní desetiminutovka tomu rozhodně nenapovídala a velmi se podobala zápasu s podobně „silným“ Táborem. Ondrova čtverka se v útoku trápila, ztrácela míče po jediné střele, chyběl doskok i přesné zakončení. Když se role otočily, bohužel tato čtverka vždy z prvního útoku inkasovala a silnější útočná čtveřice se Zuzkou a Tomášem neměla možnost dát víc než vždy 1 koš a srovnat.

Proto byl stav po 1. čtvrtině vyrovnaný 2:2 a na hřišti Marka Němečka vystřídal Míša Hák. Tato změna velmi rychle zafungovala a obraz hry se výrazně změnil. Začali jsme postupně budovat náskok, když se střelecky dařilo zejména Zuzce a famózní střeleckou úspěšnost předváděl Tomáš. Druhou čtveřici pak střelecky táhl Ondra, který kromě střel i spolehlivě proměňoval penalty. Poločasové skóre 4:12 už nám tedy dávalo velmi komfortní náskok.

Druhá půle už byla spíše formalitou. I přes několik střídání jsme ve třetí desetiminutovce na hřišti jasně dominovali, naše útoky sice nebyly nějak extra sehrané, ale tu a tam se podařilo vstřelit pěkný koš. Bohužel se tentokrát nepodařilo, aby si víc košů připsalo více hráčů a vše táhli především dvorní střelci. V poslední čtvrtině se tak na hřiště dostali i zbylí hráči z lavičky a bez větších problémů jsme zápas dovedli k jednoznačnému vítězství 8:20.

Střelci KK Brno: Cholava, Bušíková, Fridrich – 5; Jemelíková – 2; Dvořáková, Hák, Ježek – 1.

KK Brno B x PKC Náchod B 21:18

Do utkání s favoritem soutěže z Náchoda jsme šli s tím, že je určitě chceme potrápit. A dokud to půjde, zkusíme hrát s tím nejlepším, co jsme v neděli měli k dispozici, i za cenu toho, že si někteří hráči zahrají méně…

Do útoku šel tentokrát Tomáš s Hýžďou, Zuzkou a Maruškou, v obraně začínali Ondra s Míšou, Barčou a Vendy.

A ani tento zápas neměl zrovna obvyklý úvod, když po 5 minutách dostal nejdříve žlutou kartu za protesty vůči rozhodčímu Petr Hýžďal, aby vzápětí dostal druhou žlutou za nesportovní faul a po červené kartě musel ze hřiště. Jeho místo zaujal další z „veteránů“ – Vašek Ježek. A pokud panovaly obavy, jak se Vašek vyrovná s hrou soupeře, jehož hráčům je jen o něco málo víc let, než Vaškovým dětem, Vašek tyhle obavy během zápasů dokonale rozprášil.

Od prvních minut jsme si udržovali mírné vedení. Celý tým táhl za jeden provaz, pomáhal si v obraně, v útoku nechyběl pohyb za záda, přesná nahrávka ani kvalitní zakončení. Dařilo se nám dobře doskakovat pod oběma koši a soupeř tak neměl moc šancí k zakončení. Naopak v útoku si prakticky každý z našich hráčů dokázal vytvářet střelecké šance a být nebezpečný. Díky tomu jsme v poločase drželi remízový stav a šance byly otevřené.

Do druhé půle jsme vlétli lépe my. Soupeř se trápil v útoku, kde naše obrana sbírala náhry na asistence i křižné nahrávky, a útoky Náchoda tak často končily po pár vteřinách. Naše útoky si nadále držely vysokou kvalitu v souhře a když už se chvíli nedařilo dostat do dobrých šancí, pomohli jsme si třeba přesně proměněným volným hodem z rukou nemilosrdné exekutorky Vendy. I díky tomu jsme po 30 minutách vedli o 2 koše a řekli si, že teď už to opravdu zkusíme v této sestavě dohrát a vyhrát.

Během dalších 4 minut už byl náskok ve skóre šestibodový a bylo jasné, že když si to nepokazíme, tenhle zápas vyhrajeme. Jenže…

Soupeř změnil taktiku hry, bránil doskok a nechával naše střelce volné. My jsme ale nedokázali tyto otevřené šance proměňovat, ani si útoky lépe zorganizovat a Náchod začal nabírat dech k velkému obratu. 90 vteřin před koncem už byl náš náskok pouhé 2 koše, ale naštěstí jsme dokázali zachovat klid, podržet míč a nakonec dala korunu zápasu v poslední vteřině hry novicka Terka, když proměnila penaltu.

Konečné skóre 21:18 tak znamená zisk trochu nečekaných 2 bodů do tabulky a posun těsně za Náchod, který je na 2. místě.

O tom, zda opravdu máme šanci získat v 1. ČKL medaili, se rozhodne v příštím kole v půli března, kdy v Brně přivítáme vedoucí Kolín a také Béčko Prostějova, se kterým se aktuálně o bronzovou příčku přetahujeme.