Posledního února přestupního roku, tedy 29.2. naše dorostence čekalo další domácí kolo, opět v Maloměřické hale. Soupeři byli tentokrát z Českých Budějovic, a sousedního Slovenska. Výhry v obou zápasech a výhra Českých Budějovic by nám zajistily první místo po základní části, a zároveň Slovenský tým jako soupeře do čtvrtfinále. Dále je každý zápas taková maličká ‚generálka‘ před velkým společným cílem.

Brno – Slovensko U19 24:10 (11:2)

Tento soupeř umí kousat, to víme z minulých utkání. Takže nebylo radno je podceňovat. Řekli jsme si jasně, co chceme hrát, co by na soupeře mělo platit. Do útoku šel Adam, Míša, Sára a Anička Drobníková, v obraně nás jistili Marek s Vojtou, Aničkou Literovou a Verčou. Začátek zápasu byl minimálně z pohledu diváka nudný. Jestli to bylo oťukávání, tak trvalo až moc dlouho. Až po pár minutách jsme naštěstí otevřeli skóre my. Na další koš se opět nějakou dobu čekalo, pak jsme se ale rozstříleli, až na tabuli svítilo 5:0 po první čtvrtině. Ve druhé čtvrtině už se soupeři podařilo také skórovat, a to dvakrát, nám ale naštěstí šestkrát. Když se blížil poločas, soupeř začal působit poněkud odevzdaným dojmem. Poločasové skóre 11:2.

V druhém poločase soupeřovo odevzdané tempo pokračovalo, posílené tím, že se jim vůbec nedařilo střelecky. Ve třetí čtvrtině jsme prostřídali, dolů šel Míša s Vojtou, místo nich přišli Sam a Martin. Soupeř vystřídal také. Zbytek zápasu už se spíš jen tak dohrával. I když soupeři začalo padat více košů, vedení jsme si pohodlně uhlídali až do konce zápasu. Během poslední čtvrtiny ještě vystřídal Adam s Verčou za Ondru a Andy, pro kterou to byla premiéra v dorostenecké kategorii. Výsledné skóre tedy 24:10.

Koše Brna: Anička Literová, Adam 6; Sára, Verča 3; Anička Drobníková, Marek 2; Vojta a Martin 1.

Brno – České Budějovice 17:16 (8:9)

Jihočechům jsme hodně chtěli vrátit porážku ze začátku prosince, kdy jsme cestovali do Českých Budějovic kvůli tomuto jednomu zápasu. Zápasy s tímto soupeřem bývají dosti vyhrocené, dnešní zápas nebyl výjimka. Sestava byla stejná jako v zápase předchozím. Takže útok Adam, Míša, Sára a Anička Drobníková, obrana Marek, Vojta, Anička Literová a Verča.

Opět trvalo delší dobu, než padl první koš. Bylo ale vidět, že oba týmy chcou vyhrát, hra byla po celý zápas velmi vyrovnaná. Ani my, ani soupeř nedokázal odskočit na nějaký větší rozdíl skóre. Byla to přetahovaná o každý koš, o každý míč. Pro diváky velmi záživný zápas. Nám se povedlo hodně hezkých akcí, ale soupeř vždy dotahoval. V jedné čtyřce však byl problém s dvojicí kluků Kortus a Štěpánek. Trenérka Peťa Škrobová se tak rozhodla v 18. minutě vystřídat Míšu za Martina, a Míšu následně poslat právě na tuto dvojici kluků, k Markovi místo Vojty. Do poločasu se hra nijak zvlášť nezměnila. Soupeř však v poločase vedl o koš, z čehož jsme byli trochu nervózní.

Po poločase bitva pokračovala. Marek s Míšou si sedli, na soupeřovy kluky šli soustředěně a sebevědomě. Po chvíli začali být na hřišti nervózní už naprosto všichni, což se projevilo i na posuzování některých situací rozhodčími. Jihočeši se proti arbitrům velmi často a hlasitě ozývali. Nejvíce byli nespokojení s tím, s jakou vervou se Anička Literová cpala do donášek, kdy si šla pro fauly, viděli v tom neustálé průrazy. Během tohoto druhého poločasu nám to prostě nepadalo, respektive nepropadalo. Nejvíce Sáře, kdy měla spoustu krásných střel a zakončení, z nichž ale většina spadla dovnitř a hned ven. Začátkem třetí čtvrtiny šel zpět do hry Vojta za Martina. Markovi s Míšou se povedla velmi hezká akce, kdy Míša pod košem zakončil jednou rukou, rozhodčí to ale posoudili jako bráněnou, nám přišlo, že neprávem. Tahle situace nás jakoby zarazila, soupeř dokázal odskočit na rozdíl 4 košů. Naštěstí jsme se vzpamatovali, a začali dotahovat. Necelých 6 minut do konce se Budějovicím zranila hráčka Buzková, nemohla pokračovat, a tak soupeř dohrával se sedmi hráči v poli. To nám trošičku přihrálo do karet. Co nás ale povzbudilo ještě víc, byli fanoušci. Vlilo to do nás nový náboj. Pár minut před koncem se Budějovicím zranila další hráčka Součková. Ta však po poněkud dlouhém ošetření pokračovala. Když se nám však povedlo ubránit útok Budějovic necelé půl minuty před koncem, bylo už jasno, že tuhle výhru si rozhodně vzít nenecháme. Tenhle zápas byl velmi dobrá příprava na to, co nás čeká dál.

Koše Brna: Anička Literová 6; Sára 5; Míša 2; Marek, Adam, Verča a Anička Drobníková 1.

Junioři už tedy ví, že je v semifinále potká soupeř ze Slovenska. Bude třeba jít do těchto bojů s pokorou, ale s o to větším zápalem. Poslední kolo základní části se odehraje 8.3. opět v Brně, kde se utkají s Prostějovem a bude k vidění i Brněnské derby s Novým Lískovcem. Hrát se bude opět v Maloměřické hale, v 9:00 a v 10:20.