Některým z nás se to zdá jen těžko uvěřitelné, ale je to tak. V letošním roce uplyne přesně 30 let od založení Korfbal klubu Brno. A i když je současná situace, jaká je, věřte mi, že tyhle kulatiny pořádně oslavíme.

Abychom trochu zpřesnili titulek, korfbal se v Brně začal hrát už před rokem 1991, o tom si povíme ale třeba někdy příště. Ale v průběhu roku 1991 si několik lidí okolo brněnské korfbalové party společně sedlo, sepsalo stanovy klubu, podalo přihlášku do Českého korfbalového svazu a zaregistrovali sdružení jménem Korfbal klub Brno.

Náš sportovní klub si za dobu své existence prošel několika existenčními veletoči. Dovolím si ukrást myšlenku jednoho z našich korfbalových přátel a říct, že náš klub po první úspěšné éře padl na dno, aby pak jako bájný Fénix vstal z popela vystoupal až k mnohonásobným titulům Mistrů ČR, úspěchům na mezinárodní scéně, ale především vyrostl do velikosti, která ve střední Evropě jen těžko hledá konkurenci.

A věřte mi, že to se mnoha korfbalovým klubům v ČR nepodařilo. Celá řada veleúspěšných českých klubů už dnes neexistuje nebo bojuje o přežití jen s pár hráči nebo dětmi v nejmladších kategoriích.

Dobrá, říkáte si, tak dost řečí a sebechvály – jak to tedy bude s těmi 30 lety? Nebojte se, hned se k tomu dostaneme.

Poslední rok nebyl pro žádný sport jednoduchý a pro korfbal jakbysmet. Stávající situace nedává moc naději na velké akce a oslavy, ale my přesto doufáme, že tuto událost pořádně oslavíme.

Na co se můžete těšit?

Jedna část oslav výročí bude mít online podobu.

A tady se sluší představit logo oslav, které vás bude provázet celým letošním rokem. (autor: Martin Žák)

1991-2021 – 30 let korfbalu v Brně

Na celý rok dopředu jsme si pro vás připravili témata jednotlivých měsíců a v nich se podíváme na dění v našem klubu vždy z trošku jiného pohledu. Bude to trocha vzpomínání, trocha plánování, ale doufáme, že především spousta zábavy jak pro pamětníky, tak pro současnou aktivní hráčskou generaci.

Témata 30 let korfbalu v Brně

Leden Jak to všechno začalo?  
Únor Tři dekády vzestupů a pádů
Březen Jak šel čas s …
Duben Korfbalová móda 
Květen Úspěchy KK Brno 
Červen Soustředění, tábory, kempy
Červenec  Vztahy, drbíky, korfbalová manželství
Srpen Zajímavá čísla, milníky 
Září  Projekt „Korfbal do škol“
Říjen Brněnští rozhodčí a zahraniční posily
Listopad Speciální korfbalové akce
Prosinec Večírky, nekorfbalové akce 

To vše budeme prokládat spoustou fotek, videí, soutěží a dalších piškuntálií hlavně na sociálních sítích.

Takže nezapomeňte taky sledovat náš Facebook a Instagram

Slavnostní akce

Ano, víme, že dnešní doba moc oslavám, akcím a sportování nepřeje. My ale zůstáváme pozitivní (tedy, teď opravdu nemyslíme covidové testy) a doufáme, že v průběhu roku se nám přece jen podaří nějakou formou to kulaté výročí společně oslavit.

V plánu máme setkání při „zakončení sezóny, která neexistovala“, a pak také jednu velkou tajnou akci, kterou si necháváme zatím pro sebe.

Pojďte do toho s námi

Plány jsou veliké, ale rozhodně doufáme, že nám v tom pomůžete.

Ač se to zdá těžké uvěřit, v průběhu těch 30 let prošla brněnským korfbalovým klubem už skoro tisícovka lidí. A s nimi spousty jejich rodičů a fanoušků.

Proto vás chceme poprosit. Prohlédněte svoje archívy fotografií i vzpomínek a pošlete nám cokoliv, co máte ve svých hlavách, počítačích i mobilech spjato s brněnským korfbalem. Přivítáme jakékoliv materiály, včetně fotek ze zápasů, turnajů i nekorfbalových akcí, videí ze zápasů, pohárů, diplomů, dresů, soupisek, registraček apod.

Vítány jsou také jakékoliv nápady na další témata nebo možnosti oslav.

Cokoliv z výše uvedeného nám můžete poslat na adresu: 30let@korfbalbrno.cz