S měsícem březnem vstupujeme už do třetího tématického bloku našeho vzpomínání na uplynulých 30 let existence našeho korfbalového klubu. A březnovým tématem budiž „korfbalová móda“.

Nepochybujeme, že při pohledu na titulek „korfbalová móda” mnozí už svraštili čelo a uvažují, jaký chudák tento kulturní fenomén plete do sportu. My vás přesvědčíme, že móda hraje velkou roli i mezi těmi nejzarytějšími sportovci, kteří sledují maximálně tak trendy halové obuvi a ponožek. A pokud naše slova nezapůsobí, jistě podlehnete vizuálním ukázkám!

Předem je vhodné upozornit, že tento článek jsme svěřili do rukou nastupující generaci brněnské korfbalové redakce. Proto věříme, že dravému mládí odpustíte i lehce nekorektní tón, který se zkušenější členové redakce pokouší marně korigovat serióznějšími poznámkami. 🙂

Brněnská korfbalová móda

90. léta

První fotka nás vrátí do divokých devadesátek, přesně do roku 1991, kdy byl založen klub. Netřeba připomínat pád železné opony, čímž se do módy dostalo trochu té inspirace ze západu. Na uvedené fotce jsme osobně ocenili mužný účes „na Jágra” a trenýrky do půli stehen. S jistotou vsázíme, že všichni hráči vlastnili “šusťákovku” a tenisky Prestige.

Kvalifikace na korfbalovou ligu – Praha, 1991

Za pozornost stojí zcela první originální dresy v barvách zatím vzdálených pozdější tradiční brněnské kombinaci. Krásným designovým prvkem je pak ručně psaný název klubu na zádech (pouze!) jednoho z hráčů.

Kvalifikace na korfbalovou ligu – Praha, 1991

Poznámka cenzora: Autorka zcela správně odhadla vlastnictví šusťákovek, ostatně, měl je celý tým a na její vlastnictví byli hráči patřičně hrdí. Barvy opět tradiční klubové: fialová, žlutá, zelená. Vše v patřičně lesklém provedení.

Kolín, 1993

Další fotografie z roku 1997 krásně ukazuje, že do sportu dorazili design a funkčnost. Po sloučení Korfbal Clubu Brno a Techniky Brno byla zakoupena sada špičkových dresů Nike. Fotografie pochází z jednoho z mimořádných úspěchů brněnského korfbalu, kterým bylo vítězství univerzitního týmu VUT Brno na neoficiálním mistrovství Evropy univerzitních týmů – EUCK v roce 1997.

Doplnění cenzora: Dresům Nike předcházely ještě 2 sady dresů Adidas. Jedny červené bavlněné, jejichž výstřihy se s léty používání stávaly pro většinu dam velmi nebezpečné. Druhé polyesterové, lesklé, bílé.

Enschede, 1993
Tišnov, 1995

2001-2011

I na další sérii fotografií se dostáváme na turnaj EUCK, tentokrát v Hradci Králové v roce 2001. Je zřejmé, že sportovcům přibývaly možnosti k rozšíření své výbavy. Jak vidět, hráči si museli loga sponzorů na dresy přišívat večer před turnajem sami. Dresy pro turnaj zapůjčila Masarykova univerzita, jejímž jménem byl tým zaštítěn.

Turnaj EUCK – Hradec Králové, 2001
Úpravy dresů před turnajem – Hradec Králové, 2001

Širší nabídku trhu demonstruje fotka předsedy klubu Ondry Fridricha (rok 2001) v Adidas pantoflích, které jsou trendy i dnes.
(Poznámka cenzora: Jak lze vidět v detailu, pantofle byly spíše značky „Víc pruhů – víc Adidas“.)

V dalším snímku se posouváme již do roku 2006. Všimněte si, že velikosti dresů odpovídají velikosti hráče. Taky velmi lichotivé pro celý tým je sladění sukní a kraťasů.

Brno, 2006

2012-2021

Následující dresy si většina aktivních hráčů pamatuje. Zajisté ještě leží v něčím sklepě. Nebýt vlasového úbytku některých hráčů, věřili byste, že fotka byla pořízena včera. Ve skutečnosti se koukáme na brněnské Áčko z roku 2012.
(Poznámka cenzora: Prostě všichni vypadáme furt stejně dobře, někteří čím dál, tím líp. Mimochodem, jednalo se o historicky první dresy s logem a názvem klubu. Po 20 letech existence solidní počin.)

Finálový den – Jaroměř, 2012

Rok 2016 až současnost ve zkratce: minimalismus, důraz na kvalitu a různé vylepšováky, jako například kompresní podkolenky. Klub se rozrůstá, takže výběr spřátelených výrobců je více koncipovaný. Tempo hry se oproti minulým létům zvýšilo, což opodstatňuje vyšší nároky na kvalitu sportovního oblečení a doplňků. Podstatnou roli v trendech hraje globalizace. Sportovci díky internetu vzhlíží k nejlepším z nejlepších a od nich čerpají hráčskou i módní inspiraci.

Finále extraligy – Prostějov, 2016
Finále extraligy – Prostějov, 2019
(Foto: L. Máša)
Europa Cup – Kortrijk (BEL), 2019
(Foto: Korfbalfoto.nl)

Poznámka cenzora: Do výběru se nám nedostala celá řada dalších módních korfbalových počinů, např. slavné „sršně“ nebo „neoprény/ planktony“, dresy mládežnických týmů či speciální dresy pro Maxikorfbaly a kempy. Ale o těch třeba někdy příště.

Doufáme, že jste si u tohoto článku příjemně zavzpomínali, nebo vás aspoň pobavil.

A pokud máte nějaké povedené fotky zajímavých korfbalových módních kreacích, určitě se s námi o ně podělte na našem Facebooku nebo Instagramu.

Autor článku: Anička Drobníková
Jazyková a obsahová korektura: Anička Literová
Jazyková a obsahová cenzura: „Předseda“