Neuvěřitelnou smršť košů přineslo 1. semifinálové utkání České korfbalové extraligy mezi KK Brno a MS YMCA Znojmo. Krásné prostředí nové modřické sportovní haly evidentně sedělo střelcům obou týmů, kteří dohromady nasázeli 53 košů, což je rekord letošního ročníku extraligy. V mimořádně pohledném utkání nakonec po boji zvítězil domácí tým 28:25 a připsal si první z potřebných dvou vítězství.

Do úvodních minut semifinále vstoupilo Brno se sestavou v útoku Martin Skála, Jakub Krajč, Eliška Zieglerová, Vendula Jemelíková, v obraně pak nastoupili Jirka Ziegler s Adamem Lorenzem, Dominiku Drábkovou a Sárou Sahatciu.

A diváci se od začátku rozhodně nenudili. Prvních pět útoků zápasu skončilo košem a během prvních 90 vteřin byl stav 3:2 pro Brno. Přestřelka pokračovala dál a po úvodních 6 minutách padl dokonce neuvěřitelných 12 košů – 7:5. Brno těžilo s dynamické hry i přesné mušky dívek, zatímco Znojmo spoléhalo prakticky na jediného střelce – Jana Toufara mladšího. Ale na obou stranách rozhodně hra nevypadala nijak divoce nebo neurovnaně, to spíš střelecké štěstí sedělo na obou stranách.

Oba týmy se prezentovaly velmi dynamickou pohlednou hrou. Zatímco Znojmo těžilo z výškové převahy dvou podkošových hráčů, Brno hrálo celoplošný korfbal, z nějž mohl střelecky těžit prakticky kdokoliv z obou čtverek. Důležitým momentem pro Znojmo bylo střídání Šebelové za Žákovou. Zkušená Lucie Šebelová totiž dokázala lépe pokrýt střelecky rozjetou Vendy Jemelíkovou a navíc přidala hned důležitý koš ze střední vzdálenosti. Brno se sice v průběhu hry krátce ujalo dvoukošového vedení, ale ještě v poslední desetiminutovce o něj přišlo a naopak o dva koše prohrávalo. Do poločasové přestávky ale i díky proměněným penaltám stihlo vyrovnat a do šaten šly oba týmy za smírného stavu 13:13.

V brněnských řadách se ke skvělému střeleckému výkonu vzepjala Vendy Jemelíková se 4 koši, které zdatně sekundovaly Dominika Drábková a Sára Sahatciu. Znojemský Toufar zase měl už po první půli ve svém řádku vstřelených košů číslici 6.

Druhá půle se zpočátku příliš nelišila od té první. Jan Toufar si držel střeleckou úspěšnost blízko 50 %, Brno ale drželo krok a pomalu přebíralo otěže zápasu. Lépe zklidnilo hru, déle drželo míč v útoku, vytahovalo vysoké obránce mimo podkošový prostor a zakončovalo přes ně. Navíc se střelecky začalo dařit i klukům, když jinak sváteční střelec Jirka Ziegler dal v tomto utkání hned 4 koše. Ostatně v týmovém pojetí hry a zakončení byl asi zásadní rozdíl mezi oběma týmy. Brnu také velmi pomohlo několik získaných míčů při výjezdech z obrany Znojma, které dokázali brněnští hráči vytěžit v laciné koše. Navíc tentokrát Brno proměnilo všechny své penaltové hody, což je jev pro tento tým také poměrně vzácný 🙂

Zhruba 10 minut před koncem šlo Brno už do pětibodového vedení 23:18, ale kdo dobře zná korfbal, ví, že takovýto rozdíl ještě nemusí nic znamenat. A málem se tak i stalo. Střídající Ivan Žák přiblížil dvěma koši Znojmo až na rozdíl 2 bodů, když Brno začalo zbytečně zbrkle a rychle ztrácet míč v útoku. Naštěstí včasný time-out trenéra domácích, Jakuba Máši, přinesl tolik potřebný klid a rozvahu a Brněnští znovu utekli na rozdíl 4 košů. Ani závěrečná korekce už nic nemohla změnit na konečném vítězství KK Brno nad MS YMCA Znojmo v poměru 28:25.

Střelci Brno: Sahatciu 6; Skála a Jemelíková 5; Ziegler 4; Drábková 3; Zieglerová a Lorenz 2; Krajč 1; Němeček a Čarvašová 0.

 

Foto: Ladislav Máša