Zatímco v první části článku jsme se ohlédi za kategoriemi dospělých a dorostu, v druhé části letošní retrospektivy se podíváme na to, jak se vedlo hráčkám a hráčům našeho klubu v žákovských kategoriích.

V posledním bloku pak najdete osobní zamyšlení nad budoucností klubu a nad tím, co dělat, abychom si dokázali udržet výsadní postavení, které máme.

Starší žáci

Jestli dorostenci byla velká jízda, tak starší žáci byla obrovská smršť. 3 týmy ve 2 soutěžích. Z toho ten nejsilnější smetl všechno, co mu stálo v cestě a s obrovskou suverenitou si dokráčel pro titul.
Tým, který dokázal vstřelit průměrně 26 košů za zápas a dostat průměrně sotva 7, to je tedy úctyhodný výkon.

A není se co divit. V týmu jsou mimořádně talentovaní hráči, kterým ale nechybí pracovitost. Obrovsky těží i z možnosti zapojení do Sportovního centra mládeže, které je kromě technické přípravy dokázalo vybavit i silově a vytrvalostně.

Ani druhý tým se v soutěži neztratil a do posledního kola bojoval o účast v semifinále. To nakonec nevyšlo, ale i přesto je 5. příčka skvělým úspěchem.

Třetí tým starších žáků měl možnost hrát v nižší lize, a především sbírat zkušenosti, protože byl složen ve velké míře z velmi mladých hráčů. Nakonec v ní vybojoval 5. místo, když mu chyběl jediný bodík k postupu do semifinále, ve kterém by pravděpodobně získal medaili, protože druhá větev soutěže byla přece jen o poznání slabší.

 

Mladší žáci

Tak jestli dospělácké Áčko mělo ve finále smůlu, tak mladší žáci si ji vybrali měrou vrchovatou.

Tým suverénně opanoval základní část soutěže, když si připsal jedinou porážku.

Ve čtvrtfinálovém turnaji už ale lehce zahřmělo, když v posledním (možná už trochu vypuštěném zápase) jen remizoval s Kutnou Horou, přičemž ztratil výrazné poločasové vedení.

Jenže na finálový turnaj v dalekém Trutnově si domácí celek z Náchoda vybral brněnský tým hned pro úvodní zápas. Jediný koš vstřelený v prvním poločase a těsná porážka o 2 koše v zápase, který měl být podle názoru mnohých správně vyvrcholením celého dne, nás odsoudila už jen do role pozorovatelů, zda Náchod neklopýtne. To se bohužel nestalo, a Brno tak v této kategorii získalo smolně po krásné sezóně „jen“ stříbrné medaile.

Další týmy mladších žáků bojovaly v regionální soutěži. Jenže účast hráček a hráčů na těchto turnajích se po covidu propadla a kvalita soutěže šla výrazně dolů. To vedlo i k rozhodnutí neposlat do play-off druhý tým.
A tento fakt je také prvním z výstražných znamení pro další sezóny. Pokud nedokážeme posílit náborové akce a přivést děti z tréninků/kroužků na korfbalové turnaje, čeká nás velmi nepěkné vystřízlivění hned v dalších sezónách a kategoriích.

 

Minižáci

Jako klub jsme vždy razili přístup, že u nejmladších věkových kategorií nám nejde o výsledky, ale o to, aby děti měly z korfbalu radost a rády chodily na turnaje i tréninky.

Z tohoto pohledu můžeme říct, že 4. místo ve finálovém turnaji Mistrovství ČR v osmičkovém korfbalu a 6. místo v čtyřkové verzi je poměrně pěkným výsledkem. Ztráta medailových pozic z minulých let není v této kategorii důležitá. Děti si rozhodně zaslouží pochválit za bojovnost a poctivý přístup ke korfbalu v průběhu sezóny.

Jenže mi to nedá, abych tady nevznesl druhé varování. Obrovský propad členské základny v této věkové kategorii je velikým rudým vykřičníkem. Ano, skoro 2 roky jsme kvůli covidu neudělali pořádné nábory. Nemohli jsme pořádně trénovat ani hrát, což v některých více uzavřených klubech nemuseli tolik řešit.

Ale to není omluva. Tady selháváme manažersky a trenérsky. Posílení náborových kapacit nepřineslo očekávané ovoce v podobě nových dětí v klubu a budeme se muset hodně zamyslet, jak a kde s projektem Korfbal do škol pokračovat. Nemá smysl platit nájmy a trenéry na tréninky, kam chodí 3-4 děti. A nemá dlouhodobě smysl držet tréninky dětí, které nechtějí korfbal skutečně hrát.

Přípravky

Naše zlatíčka. Ve všech ohledech.

S kategorií nejmenších dětí jsme začali letos poprvé. A děti, které letos teprve začaly s korfbalem, se dokázaly neuvěřitelně semknout a pod vedením skvělých trenérů Kuby, Vaška a Lucky se důsledně připravovaly na velkou korfbalovou premiéru.

Po přípravném oťukávání v Žebětíně měly možnost několik týdnů společně trénovat a na turnaji v Českých Budějovicích doslova kralovaly. Zcela zaslouženě vybojovaly nejen své první zlato, ale také první letošní mistrovské tituly pro náš klub.

 

Toliko tedy k letošním výsledkům.

 

Ročník 2022/2023 očima předsedy klubu

V letošní sezóně jsme dokázali mimořádné věci. Kromě výše uvedených sportovních úspěchů jsme uspořádali podle názoru mnohých nejlepší Finálový den v historii českého korfbalu s mimořádnou diváckou návštěvou kolem 500 diváků. A já věřím, že podobně skvěle zvládneme i další výzvy v budoucnu.

Je potřeba to zopakovat:

JSME V SOUČASNOSTI NEJVĚTŠÍM A NEJÚSPĚŠNĚJŠÍM KLUBEM V ČESKÉ REPUBLICE.

Proto se na tomto místě sluší a patří především poděkovat všem, bez kterých by klub nemohl existovat.

V první řadě mé díky patří všem trenérům, kteří se v průběhu celého roku starali o to, aby děti mohly trénovat a hrát zápasy. Díky za všechnu tu mravenčí práci a starosti, ať už o nejmenší děti, tak i o dospělé hráče. Měli jsme letos v sezóně 18 trenérů, kteří každý týden, často i téměř každý den, jedou ve svém volném čase vést na tréninku hordu divokých dětí nebo dospělých.

V druhém sledu bych chtěl poděkovat rodičům, kteří nám pomáhají děti u korfbalu udržet, vozí je na tréninky či zápasy, platí jejich příspěvky. A v mnohém pomáhají také klubu v organizaci akcí, na trénincích a zápasech.

Chci poděkovat i rozhodčím z brněnských řad, kteří pískají dětské turnaje nebo domácí zápasy žákovských kategorií. Ani bez nich bychom toho moc odehrát nemohli.

Musím poděkovat také kolegům z vedení klubu, protože to je náročná, a přitom nevděčná práce. Shánět peníze, koordinovat lidi, připravovat akce, řešit příspěvky, prohlídky a další tisíce drobností.

Nebyl bych to ale já, kdybych nepřidal i několik varování.

  1. Velmi aktuálně a vážně nám hrozí oslabení základů našich dnešních úspěchů – dříve mohutná pyramida členské základny s desítkami nejmladších dětí v minižácích a mladších žácích se mění. Místo pyramidy už je to jakási „hruška“, když nejvíce dětí máme v kategorii starších žáků a dorostu. Pokud toto nedokážeme velmi rychle napravit a nabrat více nejmladších dětí, za 3-4 roky se po dnešních medailových úspěších slehne zem.
  2. Máme kriticky úzké vedení klubu – o chod klubu se starají 3 členové výkonného výboru doplnění o sekretářku klubu a nově také finančního manažera. Tři členové vedení klubu jsou přitom zároveň trenéry 5 týmů v 3 nejvyšších věkových kategoriích. To se prostě nedá zvládat a je potřeba, aby se do skutečného vedení klubu (nejen formou pomoci na akcích) zapojilo výrazně víc současných i bývalých hráčů nebo třeba rodičů.
    Uvedu to na konkrétním krutém příkladu – z brněnského A-týmu dospělých se jen 3 z hráčů věnují trenérské činnosti, z toho 1 je zároveň členem VV. O zapojení těchto hráčů, kteří by přitom měli být pro nejmladší kategorie vzorem, do organizace akcí pro děti nebo dospělé ani nemluvím. Toto nastavení musíme změnit. A možná to bude i bolet.
  3. Katastrofálně nám schází marketing – velmi úzce to souvisí s bodem 2. Někdo se musí starat o web, o sociální sítě, o medializaci, o sponzory. Horko těžko vkládáme příspěvky na Instagram a Facebook (a opět se o to starají především členové vedení klubu), o některých důležitých akcích pro jistotu nepíšeme vůbec. Na webu nám chybí články i o těch největších úspěších za poslední 3 roky. Bývalí hráči nejsou informovaní o dění v klubu, i když by chtěli.
    Pokud chceme korfbal vyvést z černé díry neznalosti veřejnosti, musíme být vidět a slyšet. Svojí neviditelností se připravujeme nejen o peníze ze sponzoringu, ale i z dotací a samozřejmě také o příspěvky z rostoucí členské základny. Otázkou je, kdo je ochoten se o tuto zásadní část života klubu starat.

 

Mohu na tomto místě jen citovat předsedu korfbalového svazu. Nechtějte pouze něco vy po „klubu“. Klub jste vy. Ptejte se, co můžete vy sami udělat pro to, abyste v klubu měli to, co chcete.
Aby klub byl takový, jaký byste ho chtěli mít.

A já věřím, že si to Korfbal klub Brno zaslouží.

Ještě jednou všem děkuji za uplynulý soutěžní ročník 2022/2023. Znovu zopakuji, že díky vám všem jsme nejúspěšnějším klubem v ČR. Pokud jím chceme zůstat i v dalších letech, je potřeba přidat ještě něco navíc.