Začátek ledna je pro brněnské korfbalisty víc než nabitý. Před středečním odletem do Belgie na Europa Cup je totiž čekal dvoudenní maraton České korfbalové extraligy, když nejdříve v sobotu cestovali do Českých Budějovic a v neděli pro změnu do Prostějova na duel se Znojmem. Výsledkem této anabáze byla nejdříve první prohra v sezóně a následně dvoubodový zisk.

7. kolo – sobota 5.1.2019

České Budějovice, KCC Sokol – Brno, KK  21:18 (10:9)

Jednou to přijít muselo. Obhájce titulu a největší favorit korfbalové extraligy Brno o víkendu poprvé poznalo hořkost porážky. V sobotním sedmém kole se o málo obvyklý kousek postaraly České Budějovice. Pravdou je, že Brno nehrálo v nejsilnější možné sestavě. Protože na Europa Cup neodcestuje s týmem Ivan Vávra, testoval trenér Jakub Máša sestavu bez něj. Další absentující byla klíčová brněnská střelkyně, Eliška Jonáková, která doléčuje zraněné koleno, a trenér ji proto před evropským pohárem raději šetřil.

Ve studené až vymrzlé budějovické „Lokotce“ jakoby zamrzli i střelci obou týmů. V úvodních minutách sice nebylo k vidění moc chyb, ale útoky obou celků nekončily v koši. Po 10 minutách byl stav 2:1 pro domácí. Hosty srážela především velmi nízká úpěšnost v malých šancích nedaleko koše. I díky tomu následoval vzestup budějovických hráčů, kteří odskočili až na 7:2. Ale Brno nesložilo zbraně a dotáhlo před poločasem na 9:9. Trochu zbytečný koš z rukou Jihočechů však znamenal, že do šaten šli o něco spokojenější domácí.

Do druhé půle sice vstoupili Brňáci lépe a po chvíli se ujali vedení 12:13, ale dlouho jim štěstí nevydrželo a budějovičtí opět přehoupli skóre na svoji stranu a utekli až na rozdíl 5 košů. V té době už na hřišti byly i mladé brněnské naděje, Sára Sahatciu a Adam Lorenz, ale souhře to bohužel nepomohlo a čtverka s těmito hráči se v útoku evidentně trápila. Necelých 5 minut před koncem nasadil trenér Máša do hry znovu to nejlepší, co měl k dispozici, a poslal na hřiště i Elišku Jonákovou. Mocný finiš sice znamenal výrazné snížení rozdílu ve skóre, ale přišel bohužel příliš pozdě a Budějovice si tak připsaly velmi cenný skalp svého věčného rivala.

Nejlepší střelci:  Hurdálková Tereza 4, Krejčí Vlastimil 4, Pešák Petr 4 – Skála Martin 6, Faltýnková Lenka 4.
Rozhodčí:  Pavel Minarčík, Zuzana Maňáková.

 

8. kolo – neděle 6. 1. 2019

Brno, KK – Modří Sloni YMCA Znojmo  29:14 (12:10)

Oba duely osmého kola se netradičně odehrály v jednom městě. U příležitosti oslavy třiceti let korfbalu v České republice hostil extraligové boje Prostějov, jehož za tři týdny čeká pořadatelství Europa Shieldu.

Oslavy začali Brňané jasnou výhrou nad Znojmem 29:14 a dali tak zapomenout na den staré selhání. I když úvod utkání tomu rozhodně nenapovídal—Znojmo od začátku hýřilo aktivitou a navíc přidalo přesnou střelbu ze střední a dlouhé vzdálenosti, takže skóre se po 15 minutách až hrozivě podobalo sobotnímu duelu s Budějovicemi—5:2. Opět se objevil stejný problém, který Brňany trápil v předešlém duelu – neproměňovaní dobrých střeleckých pozic a následné ztráty kvůli horšímu doskoku. Významný vliv na to ale samozřejmě měla i vynikající znojemská obrana, která přesně věděla, kde Brno hrozí nejvíc, a velmi dobře eliminovala pozice asistenta.
Klíčový moment přišel za stavu 7:3 pro Znojmo, kdy svoji kanonádu zahájila Štěpánka Jonáková třemi přesnými zásahy z dálky a jednou donáškou, které znamenaly nejdříve dotažení a následně přehoupnutí misky vah a skóre na stranu Brna. A pomalu se k ní přidali i její spoluhráči, díky čemuž vypadalo poločasové skóre mnohem příznivěji – 12:10 ve prospěch KK Brno.

Druhý poločas se pak proměnil už v totální exhibici brněnských hráček a hráčů. Najednou začaly vycházet souhry a hlavně cestu skrz obroučku našly i střely hráčů, kteří se dosud střelecky trápili. Naopak Znojmo herně úplně odešlo. „Před zápasem jsme si řekli, že Brno v sobotu poprvé prohrálo a mohlo by to proti němu jít. Zpočátku se tak taky stalo, jenže pak se nám to zase zaseklo. V druhé půlce jsme dali strašně málo košů, zatímco brněnské holky nás zasypaly úspěšnými střelami,“ okomentovala vývoj znojemská Filipovszká. I když znojemští předvedli několik velice nápaditých kombinací, jen málokterá skončila košem. Naopak Brňáci se rozstříleli a ještě v poslední minutě se snažili dosáhnout na magickou třicítku. To se nakonec navzdory sérii šancí nepovedlo, ale i tak Brno zvítězilo naprosto jednoznačně 29:14.

Nejlepší střelci:  Jonáková Štěpánka 7, Drábková Dominika 5, Faltýnková Lenka 5 – Nguyen Patrik 4.
Rozhodčí:  Tomáš Voda, Lukáš Filip.

 

Zbývající zápasy 7. a 8. kola:
Modří Sloni YMCA Znojmo – Prostějov, SK RG  21:23 (9:12)
Prostějov, SK RG – České Budějovice, KCC Sokol  12:22 (8:15)

 

Tabulka po 8. kole:

Ačkoliv je konec sezóny ještě daleko, situace v extraligové tabulce se už poměrně jasně rýsuje. Zdá se, že k finále mají nejblíž stejné celky, které se v něm utkávají posledních 5 let, tedy Brno a Č. Budějovice. Znojmo je ze hry o finále definitivně venku, Prostějov by musel všechny své následující duely vyhrát a zároveň doufat, že Budějovice v posledních 4 kolech neuhrají více než 3 body nebo Brno více než 1 bod.

Zajímavostí tabulky ale je poměrně velká vyrovnanost skóre všech celků, když první od posledního celku dělí jen 19 vstřelených košů. Na druhou stranu je vidět dominující obrana brněnského lídra tabulky, který se může chlubit průměrem 17 obdržených košů na zápas.

zápasy výhry remízy prohry skóre body
1. Brno, KK 8 6 1 1 176:139 13
2. České Budějovice, KCC Sokol 8 5 1 2 170:158 11
3. Prostějov, SK RG 8 3 0 5 161:178 6
4. Znojmo, MS YMCA 8 1 0 7 157:189 2