Dnes už můžeme s jistotou říci, že korfbalová sezóna 2019-2020 je za námi. A asi ji nelze označit jinak, než za nejpodivnější v celé historii nejen našeho klubu. Pojďme se ale společně ohlédnout a dovolte mi také malé osobní hodnocení, v jakém stavu se vlastně brněnský korfbal momentálně nachází.

Začátek dobrý…

Sezóna 2019-2020  začala podobně jako minulé ročníky podzimní přípravou, která se postupně v jednotlivých kategoriích překlápěla do soutěžní části, přičemž jako poslední se zapojily seniorské týmy v extralize.

Konec soutěže už byl spíše trpký – kvůli celosvětové koronavirové krizi byly soutěže po dlouhém váhání a diskuzích Českého korfbalového svazu s jednotlivými kluby definitivně na konci května ukončeny bez udělení mistrovských titulů. Náš klub byl jedním z těch, které toto řešení prosazovaly, protože jedinou alternativou k tomuto scénáři bylo dohrávání sezóny v podzimních měsících spojené s dočasným prodloužením hranic věkových kategorií. S tímto řešením jsme ovšem kategoricky nesouhlasili, protože by to znamenalo obtížnou koordinaci tréninkových plánů různých kategorií a následně jejich změny při navrhovaném přechodu věkových kategorií k 1. 11. 2020, tedy v rozběhnutém školním roce.

I když se tedy mistrovské tituly v letošním ročníku neudělovaly, bylo by rozhodně dobré si připomenout, jak si jednotlivé týmy KK Brno vedly ve svých kategoriích, protože ty výsledky nebyly vůbec špatné. Naopak, podobně jako před 2 lety, jsme měli šanci bojovat o titul ve všech věkových kategoriích.

Extraliga dospělých

Po základní části suverénní vedení tabulky pětičlenné extraligy s šestibodovým náskokem. Za celou sezónu pouze 2 porážky, paradoxně jedna z nich s posledním celkem tabulky a nováčkem soutěže z Náchoda. Výkony trochu jako na houpačce, ale v důležitých duelech se tým dokázal semknout a díky bohatým zkušenostem kádru, jehož věkový průměr přesahoval 30 let, získával body. Můžeme jen litovat, že nedošlo na play-off, protože situace mezi prvními 4 týmy soutěže byla naprosto otevřená a zápasy by byly nevyzpytatelné.

Tým střelecky táhla veteránka Lenka Faltýnková, s 55 koši druhá nejlepší celkově a suverénně nejlepší mezi dívkami. Lenka už bohužel v příštím roce bude hájit žlutočerný dres svého mateřského klubu z Prostějova, kam se vrací z osobních a pracovních důvodů. Každopádně Lence moc děkujeme za super 4 sezóny a přejeme hodně štěstí a zdraví na Hané.

1. Česká korfbalová liga dospělých

Podobně jako v případě „Áčka“ i B-tým měl výkony rozkolísané. Ale tady se to dá spíš přičítat tomu, kdo zrovna v daném zápase nastoupil, protože sestavy se hodně měnily. Byť na začátku soutěže to vypadalo, že bude min. 7-10 kluků, nakonec jsme stěží skládali 5-6 na zápas, s dívkami to bylo ještě o poznání horší. Herně i výsledkově se tým držel ve středu tabulky, dokázal i v oslabené sestavě nejdřív velmi potrápit vedoucí týmy tabulky, aby v posledním kole dokonce lídra z Náchoda porazil. To ale kompenzovaly slabé výkony proti outsiderům „korunované“ porážkou od předposledního Tábora. V soutěži nakonec chyběla dohrát 2 kola, nicméně pozici v TOP4 už náš tým měl jistou.

I v této soutěži střelecky kralovala jedna z brněnských dívek – slovenská reprezentantka Zuzka Bušíková dokázala nastřílet 50 košů.

Extraliga dorostu

17 vítězství, jediná porážka. Taková byla bilance brněnského dorostu v uplynulé sezóně. Dorost stihl odehrát všechna kola základní části, a proto lze bez nadsázky říci, že náš tým byl nejžhavějším kandidátem mistrovského titulu. Nutno říct, že tým měl i trochu štěstí, když hned několik zápasů ve velmi atraktivní a kvalitní soutěži vyhrál rozdílem 1-2 košů. Ale to už zkrátka k šampionům patří. A tým svěřenců trenérů Jakuba Máši a navrátivší se extra zkušené bývalé hráčky Petry Škrobové tyhle parametry rozhodně měl.

A nebylo by to Brno, kdyby i v této soutěži tým netáhly střelecky dívky – hostující Anička Literová nasázela soupeřkám 74 košů, Sára Sahatciu o 7 méně. Obě jasně dominovaly střeleckým tabulkám dívek.

Příjemným příslibem do budoucna je ale i věkové složení tohoto týmu, protože z jeho řad odchází pouze 2 hráči, zbytek skvělého kolektivu smíchaného z kategorií dorostu a starších žáků jde společně dál.

Liga starších žáků

Chtěli hrát o titul, navíc k tomu měli mít k dispozici pro finálový turnaj domácí prostředí. Ale COVID-19 plány svěřenců Petera Bušíka zhatil. Nutno říct, že by to byla úloha přetěžká, protože soutěži dominoval jiný tým – SK RG Prostějov ani jednou za sezónu neprohrál, a i druhý ze soupeřů ze Znojma disponoval velmi silným a vyrovnaným týmem s triem excelentních střelců. Ale brněnský tým se zlepšoval zápas od zápasu a například poslední měření sil s Prostějovem bylo víc než těsné.

Nesmíme ale zapomenout také na druhý tým Brna v této soutěži, který dával prostor hrát i těm méně zkušeným hráčům. Konečné 6. místo bylo asi lehce za očekáváním, ale i tak můžeme být hrdí na to, že jsme jako klub schopni poskládat 2 plnohodnotné celky. A snad největší vypovídací schopnost o potenciálu tohoto týmu je, že na jeho trénincích se scházelo běžně přes 20 hráčů. Takovou základnou se nemůže aktuálně pyšnit žádný klub v českých soutěžích.

Co se týče střelců, tady už tak růžově tabulky pro brněnské hráče a hráčky nevyznívaly. Nejlepším brněnským střelcem byl paradoxně ten nejmladší – věkově ještě mladší žák – Lukáš Holík s 32 koši, v těsném závěsu se svým bratrem Vojtou s 29 koši. Nicméně trojice nejlepších střelců soutěže ze Znojma měla na svých kontech více než dvojnásobek zářezů…

Soutěže nižších věkových kategorií ještě v březnu krásně shrnul ve svém článku Peter Bušík, tak níže uvádíme jen stručný základní přehled.

Liga mladších žáků

V celostátní soutěži naše týmy nepůsobily a stejně jako v posledních 5 letech jsme kladli maximální důraz na oblastní turnaje v rámci Brna. Stihli jsme odehrát 6 kol, většinou s 3 týmy poskládanými pokaždé trochu jinak. Výběr 20 hráček a hráčů už se těšil na střetnutí s ostatními týmy z celé republiky v rámci play-off, na tyto turnaje už ale na konci března nedošlo.

Nejlepším střelcem žebětínských turnajů byl Kryštof Malina s 21 koši.

Cílem do dalšího ročníku v rámci brněnské soutěže určitě bude mít stabilně 4 nebo i více týmů.

Liga minižáků

I v této kategorii držíme pouze regionální soutěž s tím, že výběr hráčů se zúčastní play-off turnajů. I tady se odehrálo všech 6 kol se 4 družstvy. A budiž našemu klubu ke cti, že jako jedni z mála jsme byli schopni hrát i v této kategorii plnohodnotný „osmičkový“ korfbal.

Nejvíc košů si v této kategorii připsal hráč s příznačným jménem – Jakub Střelec se trefil celkem 24x.

Přípravka

V nejmladší kategorii jsme se snažili dávat hlavně nejmenším dětem možnost korfbal si vyzkoušet a mít z něj radost. I tady se odehrálo 6 kol, i když ne vždy se dařilo mít dostatek dětí na 4 plnohodnotné týmy pro Korfbal4. Ale i tak je možnost hrát i v této kategorii do 9 let přátelské zápasy pro vztah dětí ke korfbalu klíčová a určitě se budeme snažit v dalších ročnících pokračovat v podobném formátu.

A protože i v této kategorii byly k vidění krásné střelecké výkony, sluší se připomenout, že nejvíce košů vstřelila Edita Surá (22), Filip Krejčíř (21) a Lukáš Mráček (20).

Poděkování trenérům

Rád bych jménem předsedy klubu touto cestou poděkoval všem trenérům, kteří se na výše uvedených výsledcích a akcích velkou měrou podíleli. Bez nich a bez jejich práce, které se věnují ve svém volném čase, bychom nemohli klub rozvíjet tak, jak se nám to dlouhodobě daří.

A co dál?

Nejmladší kategorií jsme uzavřeli část hodnocení uplynulé sezóny z pohledu pravidelných soutěží. V příštím díle se podíváme trochu víc na další korfbalové akce minulé i budoucí, finanční a administrativní situaci klubu a na výhledy do dalšího ročníku, který bude ve znamení jednoho významného jubilea.

Tak zůstaňte s námi…