Když někdo v brněnském korfbalu začne mluvit o Vláďovi Ježkovi, asi málokdo bude vědět, o kom je řeč. Když se ale řekne „Vašek“…

No, možná teď prozrazujeme starodávné tajemství, které mělo navždy zůstat pohřbeno pod písky času, ale Vašek je opravdu vlastním jménem Vladimír. A ta přezdívka se s ním táhne už od dob, kdy s korfbalem začínal. A to už je opravdu dávno :-).

Jak a kdy se vlastně kluk z jihočeské Soběslavi ke korfbalu dostal a jaká vlastně byla z jeho pohledu korfbalová devadesátá léta, si můžete přečíst v našem druhém dílu letošního výročního seriálu.

Vašku, ty jsi původem ze Soběslavi. Tak trochu přemýšlím, jak jsi vlastně ke korfbalu v Brně přišel (nebo korfbal k tobě)?

Korfbal za mnou přišel v roce 1990 v podobě náborového letáku vylepeného ve výloze u šalinového uzlu v Brně na hlavním nádraží. A já jsem pak přišel za korfbalem do školní tělocvičny na Arménské v Bohunicích, protože jsem to měl asi tři minuty od bytu. Do Brna jsem přišel přes Prahu za studiem a nějak jsem tady uvízl…

Věřte nebo ne, ale tohle není Vaškova první registračka…

Co si jako první vybavíš, když se řekne korfbal v Brně v 90. letech?

Výběh na boskovický hrad. Z toho mám noční můry ještě teď :o) (výběh na uvedenou zříceninu byl postrachem prvních soustředění KC Brno – pozn. redaktora)

A samozřejmě taky Kubu Duchaně, se kterým jsem jednu dobu probíral korfbal v každé volné chvilce a který mě vlastně nasměroval i k tomu, že jsem kromě hraní začal i trénovat.

Vidíš, Kuba vlastně dotlačil k trénování i mě. No, a jak vlastně vzpomínáš na sloučení KC Brno s Technikou Brno (tzv. Severkou)? Jak k tomu tehdy vlastně došlo? Ty jsi u toho rozhodnutí byl celkem blízko, ne?

Tuším, že v průběhu roku 1994 jsme si s Dragem pohrávali s myšlenkou, že bychom sloučili oba brněnské kluby. V Technice jsme našli spřízněnou duši Stoupu (Petr Stodůlka – pozn. red.) a nakonec se vše povedlo ke spokojenosti všech. Myslím, že to byl logický krok, jak posunout brněnský korfbal dál. A to nejenom sportovně, ale i organizačně.

Dal bys ještě dohromady jména hráčů z A-týmu z konce 90. let? S kým se ti nejlíp hrálo?

Z konce devadesátých let už ne, to už jsem nehrál. Ale po spojení s Technikou jsme hrávali v sestavě: Kačka, Jitka, Irča, Móňa, Markétka, Bady, Džany, Šnek, Hýžďa, Majkl, já.

Tišnov 1995 – zleva předstírají předzápasovou úlevu Hýžďa (Petr Hýžďal), Šnek (Petr Schneeweiss), Vašek a Majkl (Michal Markvart).

A nejlíp se mi určitě hrálo ve čtverce s Jitkou, Irčou a Hýžďou – tam jsem o sobě věděli snad i poslepu.

Je to těžko uvěřitelné, ale Vašek s Hýžďou (oba stojící vzadu) jsou
po 20 letech na hřišti zase spolu v brněnském B-týmu a pořád dávají o generaci mladším protihráčům slušnou sodu.

Měl jsi nějaké oblíbené nebo naopak neoblíbené soupeře?

Rád jsem hrál proti Českým Budějovicím, Hradci Králové a Havířovu. Neoblíbená pro mě byla Praha.

Co vlastně chybělo Brnu ke špičce v 90. letech? Makali jsme na trénincích, byla i dobrá parta. Ale v dospělých to na medaile nestačilo. Proč?

Tak tady nad tím jsem nikdy nepřemýšlel. Je tam ale asi více faktorů. Tím nejpodstatnějším asi je, že šlo vždycky hlavně o dobrou partu a zábavu a výsledky byly až na druhém místě. Další dle mého názoru je to, že hned na začátku došlo vlastně k rozdělení brněnského korfbalu, a tím se nemohl naplno využít potenciál možné širší členské základny. A další fakt je ten, že jsme neměli až tak výrazné individuality, jak top kluby té doby. Ale možná je to úplně jinak 🙂

Jaké akce, ať už korfbalové nebo nekorfbalové, jsou z těch 90. let pro tebe nezapomenutelné?

Z korfbalových jsou to určitě „maxíky“ a soustředka. A z nekorfbalových je to každoroční korfbalový odjezd po maxíku k nám na chatu a příjemně strávených pár dní u Lužnice.

Vašek (vpravo) na Maxikorfbalu 2001 v barvách týmu SPAJZ (kdo neví, co tato zkratka znamená, ať sleduje naše sociální sítě, určitě se k ní brzy vrátíme).

Dovolím si otevřít malé trenérské okénko – Jak vzpomínáš na rok 1996 a zisk mistrovského titulu dorostu, který jsi tehdy trénoval.

Jasně – sestava: Peťa, Ondra, Cholavson, Gabča, Kačka, Luvřel, Martin, Alice, Věrka, Gabča – první titul Brna vůbec.

Sešel se skvělý tým, kterému sice po prohře v prvním semifinále s Kolínem nikdo moc nevěřil, ale já s Janzíkem jsme jim na dvou trénincích dali do těla a do druhého semifinále jasný úkol – postup do finále. A během první půle bylo smazané šestikošové manko z prvního zápasu a další příděl na sebe nenechal dlouho čekat. Finále bylo v Chomutově proti Praze. Nervy drásající zápas se šťastným koncem pro nás. Dodnes si pamatuju, jak říkal mladým Pražákům na chodbě jeden Kolíňák: „To máte v kapse, oni na velkým hřišti neumí hrát.“

Byl jsi jedním z prvních korfbalových rodičů, jejichž děti začaly hrát korfbal. Teď už hraje korfbalových dětí docela dost – kromě tvých dětí jsou to třeba Rutarovi, Cholavovi, Terka Skalíková… Přemýšlel jsi někdy, proč tak málo dětí z korfbalových manželství hrálo korfbal?

Spousta korfbalových rodičů začínala s basketem a ten i upřednostnili při výběru sportu pro své děti. Navíc tady donedávna nebyly pro děcka v korfbalu takové možnosti trénování, jako jsou teď.

Kdyby se dal vrátit čas, doporučil bys něco v začátcích korfbalu (nejen v Brně) udělat jinak? Je něco, čeho ti bylo nebo je líto, co se týče korfbalu?

V Brně se určitě více věnovat mládeži. A celorepublikově daleko více propagace na všech možných frontách.

Líto? Je, ale až poslední rok. Je mi líto všech dětí, které by chtěly trénovat a hrát, ale díky současné situaci nemohou. Doufejme, že je tato doba neodradí a už brzo se zase všichni potkáme pod „proutěnými“ koši.

Někdy, pokud trenér potřebuje, aby děti pochopily, co se po nich chce, musí se nejdříve pomodlit ke všem korfbalovým božstvům.

Co bys popřál brněnskému korfbalu do dalších 30 let?

Hodně dětí a hodně nadšenců, kteří se o ně budou starat. Skvělou partu a pořád dobrou náladu. Pak přijdou i sportovní úspěchy. A pokud se něco nepovede, tak mít stále na paměti památná slova Ivana Hlinky: „… hlavně se z toho neposrat …“