Květnovou část seriálu o historii klubu bychom rádi věnovali úspěchům brněnského korfbalu. A věřte, že jich za ty tři desetiletí nebylo úplně málo. Ten první opravdu velký úspěch si připsal už v sezóně 1995-1996 dorostenecký tým, když ve finálovém klání v zaplněné chomutovské hale porazil SK Smíchov 9:6.

Když jsme řekli že úspěchů v historii brněnského korfbalu nebylo málo, musíme jedním dechem dodat, že se na ně Brno také ale pořádně načekalo. Vždyť zmíněný mistrovský titul dorostu v roce 1996 byl pohříchu jediným na dalších téměř 20 let.

To ale nic neubírá na jeho významu. Vítězství v juniorské lize přišlo hned první rok po spojení dvou brněnských klubů, Korfbal Clubu Brno a Techniky Brno. A toto sloučení na dorostenecký úspěch mělo určitě velký vliv. Tým byl složený z hráčů, kteří korfbal hráli cca 2-3 roky a vedli ho trenéři Vašek Ježek a Martin Jansa.

Sezóna byla tehdy rozdělená na základní část hranou ve 2 skupinách a následné play-off. Vůbec poprvé se pak dorostenecké finále odehrálo v jeden finálový den, zároveň s finálovými zápasy seniorské extraligy. To vše ve zcela zaplněné hale v Chomutově. Pro většinu hráčů to byla první zkušenost s velkým sportovním zápasem před plným a fandícím hledištěm.

Vítězství v základní části

Ale začněme postupně: Brno hrálo celou základní část sezóny ve skupině „Jih“ s Třeboní a Českými Budějovicemi. A zejména střety s Budějovickými připomínaly souboje o seniorský titul o dvě desetiletí později. A to i složením některých aktérů. Skupina byla velmi vyrovnaná, dlužno ale přiznat, že i dílem několika kontumací a zápasů v nekompletních sestavách. V kritickém zápase o jediné postupové místo ale nakonec Brno doma zvítězilo nad Budějovicemi 10:5 a s náskokem jediného bodu v konečné tabulce postoupilo do semifinále, ve kterém ho čekal jeden z favoritů celé soutěže – VKC Kolín.

Semifinále

Semifinále bylo hráno na dvě utkání. V tom prvním, hraném v Kolíně, Brno prohrálo vysokým rozdílem šesti košů 9:3, když byla citelná zejména absence Ondry Fridricha. Málokdo by si v té chvíli na brněnské vsadil.

Nicméně odveta byla jako z jiného světa. Kolínské určitě zaskočil fakt, že se hrálo v malé hale na Purkyňově s basketbalovými rozměry, ale to tehdejší pravidla dovolovala. Menší domácí hřiště skvěle sedlo Brňákům a už do poločasu smazali šestibodové manko a vedli 8:2. I když se Kolín ve druhé půli otřepal, na rozjeté Brno to nestačilo. Po střeleckém supervýkonu dvojice Cholava a Fridrich, kteří každý zatížili kolínské konto 6 koši, urval brněnský tým vítězství 19:9 a suverénní postup do finále.

Finále

Ve finále, které se konalo 30. 3. 1996 v Chomutově nás čekal SK Smíchov. Tým, který v tom roce hrál sice poprvé dorosteneckou soutěž, ale svoji skupinu vyhrál, když v ní dokázal pravidelně porážet i favorita z Kolína. V jeho řadách působili reprezentanti Jana Herglová, Jan Formánek nebo Monika Živnůstková.

Už cesta do Chomutova byla výjimečná. Brno si totiž pronajalo autobus a na finále vyjela i početná skupina fanoušků. Vyjíždělo se velmi brzy ráno a téměř pětihodinová cesta se zdála být zejména pro lehce nervózní hráče nekonečná.

Brněnský tým pod vedením trenérského dua Ježek-Jansa nastoupil v sestavě: Tomáš Cholava, Ondřej Fridrich, Lubor Zavřel, Martin Zahradník, Kateřina Ševelová, Věra Papírníková (střídala ji Gabča Adámková), Alice Škaloudová a Petra Škrobová.

Oba týmy byly evidentně nervózní, přece jen se poprvé hrálo na jedno vítězné finále a navíc před zcela zaplněnou halou, která oba týmy bouřlivě povzbuzovala. Brno od začátku ukazovalo mírnou herní i výsledkovou převahu. Po 10 minutách vedlo 4:2. K trháku pak nasadilo v závěrečné pětiminutovce první půle, když šlo do vedení 6:3.

Druhá půle byla ještě o poznání nervóznější, než ta úvodní. Nejlepší střelci obou týmů nedostávali mnoho prostoru se prosadit přes důsledné obrany. První desetiminutovka druhého poločasu se Brnu vůbec nevyvedla a Smíchov v 31. minutě vyrovnal na 6:6. Zlomový okamžik přišel asi 5 minut před koncem, kdy střelou ze střední vzdálenosti strhla vedení na naši stranu Gabča Adámková (je paradoxem, že historické záznamy tento koš neevidují, ačkoliv se všichni účastníci shodují, že se to právě takto stalo). Na tento koš už soupeř nedokázal odpovědět a my jsme naopak přidali ještě další 2 pečetě a zvítězili 9:6.

Následující oslavy prvního mistrovského titulu byly samozřejmě bouřlivé. Nechyběla děkovačka neúnavným fanouškům a slavilo se pak nejen v občerstvení v hale, ale celou dlouhou cestu do Brna.

Bohužel se v žádných historických archívech nedochovala ani jedna fotografie z finálového duelu a také mistrovská trofej se v průběhu let ztratila u některého z brněnských „archivářů“. Ale třeba se jednoho dne zase vynoří třeba právě v rámci oslav 30. výročí založení Korfbal klubu Brno.

Pár perliček na závěr

  • Tomáš Cholava se stal s 11 koši nejlepším střelcem play-off, kraloval také neúplným tabulkám základní části dorostenecké soutěže.
  • Hned čtyři hráči z brněnské sestavy a k tomu jeden trenér dodnes korfbal aktivně hrají nebo zcela nedávno kariéru ukončili – Petra Škrobová, Gabča Adámková-Hladká, Tomáš Cholava, Ondra Fridrich a Vašek Ježek. 25 let – to už je skoro pravěk 🙂
  • Ještě 3 kola před koncem základní části dorostenecké soutěže Brno s postupem do play-off ani nepočítalo. Favoritem byly České Budějovice. Až trenéři po troše počítání zjistili, že když tým začne společně makat a bojovat a všechny zbývající zápasy vyhraje, tak postoupí. A tak se i stalo.
  • SK Smíchov byl největším favoritem na titul nejen v dorostu, ale i v dospělých, když vyhrál základní části soutěží obou kategorií. Přesto ani v jedné kategorii nakonec neuspěl, když prohrál oba finálové zápasy – dorostenci s Brnem, dospělí s Kolínem.
  • I díky předchozímu úspěchu brněnského dorosteneckého družstva byl v následující sezóně Ondra Fridrich v rámci první historické ankety o nejlepší českou korfbalistku a korfbalistu vyhlášen „Talentem do 19 let“. V dívčí kategorii se juniorskou hráčkou roku stala právě Jana Herglová právě ze Smíchova.

Vzpomínky účastníků

Ačkoliv od vítězství brněnského dorostu v lize uplynulo už 25 let, někteří jeho aktéři dodnes korfbal aktivně hrají. Zeptali jsme se jich tedy, co se jim vybaví jako první vzpomínka, když se řekne „vítězství v lize dorostu v roce 1996“.